Festival Hory a mesto prináša dôkazy, že nič nie je nemožné

Hrané filmy divákov často oslovujú emóciami a možnosťou stotožniť sa s hrdinom, ktorý za nich prekoná prekážky, aby im napokon poskytol povznesenie z dosiahnutého cieľa. Niečo podobné však ponúkajú aj horské filmy. Myslí si to Alan Formánek, programový riaditeľ festivalu Hory a mesto, ktorý sa začína vo štvrtok v Bratislave.

22.04.2010 08:00
Lezecké dobrodružstvo v Namíbii zachytáva... Foto:
Lezecké dobrodružstvo v Namíbii zachytáva americký film Waypoint Namibia, ktorý festival uvedie v programovom bloku Skala.
debata

Tohtoročná prehliadka uvedie 46 filmov a z toho bude štrnásť slovenských, čo je rekordný počet. „Za tie roky, čo sa venujem horskému filmu, slovenské tituly rapídne pribudli. Tentoraz sme vyberali z 26 snímok, a to isto nie sú všetky, ktoré vznikli,“ povedal Formánek. „Kedysi tu bol Pavol Barabáš a jeden-dvaja ďalší. Dnes tu nakrúca dajme tomu tridsať ľudí a sú to lezci, cestovatelia, lyžiari, bajkeri, amatérski tvorcovia, študenti filmu aj profesionáli,“ dodal programový riaditeľ festivalu.

Slovensko bude zastupovať napríklad film Strážca divočiny, ktorý dokumentuje život medveďov v tatranskej Tichej doline. Do himalájskych oblastí zase zavialo tvorcov snímok Tat tvam asi, Magický mustang či Bhután – v kráľovstve hrmiaceho draka. A na lezecké dobrodružstvo sa vydajú aj plastelínové postavičky z animovaného filmu Sklenený vrch.

Festival zároveň privíta viacerých hostí – horolezcov. Hneď v úvode to bude alpinista Igor Koller, ktorý porozpráva o prvovýstupe cez Rybu na Marmolade, čo je jedna z najťažších ciest v Alpách. Koller ňou prešiel už v roku 1981 spolu s Jindrom Šustrom. Kollerovu prezentáciu počas dnešného otvorenia festivalu rozšíri mladý rakúsky lezec Hansjörg Auer, ktorý Rybu vysóloval bez lana za necelé tri hodiny.

Na festival príde aj poľský horolezec Krzysztof Wielicki, ktorý bude mať prezentáciu v nedeľu. Wielicki má na konte napríklad zimný prvovýstup na Everest, prvý jednodňový výstup na osemtisícovku, tri zimné prvovýstupy na najvyššie štíty. Podarilo sa mu tiež zdolať Korunu sveta – najvyššie vrchy všetkých kontinentov, a Korunu Himalájí – všetkých štrnásť osemtisícoviek.

Jedným z najočakávanejších hostí je Američan Dean Potter, ktorý sa venuje BASE jumpingu a slackliningu – chodeniu po pružnom povraze. Svoju prezentáciu bude mať v sobotu a nazval ju veľavravne – Objatie šialenstva.

Festival Hory a mesto sa uskutoční v multiplexe Palace Cinemas v bratislavskom nákupnom centre Aupark a potrvá do nedele 25. apríla.

debata chyba