Začína sa súboj o Zlatú palmu, ale bez silného zastúpenia USA

Devätnásť filmov bude tento rok súťažiť o Zlatú palmu na festivale v Cannes, ktorý sa začína v stredu. Ten devätnásty sa pritom dostal do zostavy až v poslednej chvíli. Šťastie mal britský režisér Ken Loach s novinkou Route Irish. Festival však otvorí novinka iného svetoznámeho Brita - Ridleyho Scotta. Ide o nesúťažný film Robin Hood. A v ňom hrdina pomáha zjednotiť Angličanov v boji proti Francúzom.

12.05.2010 08:17
Russell Crowe ako Robin Hood Foto:
Russell Crowe ako Robin Hood
debata

V tohtoročnej festivalovej súťaži sa ocitli snímky troch režisérov, ktorí už Zlatú palmu v minulosti získali. Okrem spomínaného Loacha sa o cenu opäť uchádza Mike Leigh (film Another Year) a iránsky tvorca Abbas Kiarostami (Copie Conforme). V hlavnej súťaži pritom prevládajú ázijské a európske filmy. Medzi kandidátov na Zlatú palmu sa dostal iba jeden projekt z produkcie Spojených štátov – film Fair Game.

Agentúra AP cituje festivalového riaditeľa Thierryho Frémauxa, že podujatie musí uvádzať viac amerických filmov a chce to robiť aj vzhľadom na festivalovú tradíciu. „Vlani bolo v Cannes viacero významných režisérov,“ dodal Frémaux. „Tento rok väčšina z týchto tvorcov nakrúca alebo píše. Výberový proces bol preto chúlostivou záležitosťou.“ Česká tlačová kancelária zase uviedla jeho vyjadrenie, že tohtoročný výber je „krásny, solídny a prekvapujúci. Je odrazom svetovej filmovej tvorby v jej ustavičnom pohybe a odchyľuje sa od vyšliapaných ciest“.

V hlavnej súťaži má síce americká kinematografia chabé zastúpenie, ale otváracia snímka festivalu vznikla v americko-britskej koprodukcii a predsedom hlavnej poroty bude americký režisér Tim Burton. „Je to populárny tvorca, pretože počúva svoje publikum a je vynikajúcim všestranným umelcom,“ vyjadril sa na stránke festivalu Frémaux. Ťažko však predpokladať, ktoré filmy zo súťaže oslovia režiséra snímok Nožnicovoruký Edward, Batman, Ospalá diera, Charlie a továreň na čokoládu či Alica v krajine zázrakov.

Mimo súťaže sa v Cannes predstaví niekoľko ďalších amerických filmov. Napríklad novinka Woodyho Allena s názvom You Will Meet a Tall Dark Stranger. Alebo pokračovanie úspešného filmu Wall Street. Nakrútil ho opäť Oliver Stone, ktorý sa rád kriticky zaoberá politickými témami. A kriticky ladený film z programovej ponuky festivalu spôsobil, že taliansky minister kultúry Sandro Bondi odmietol pozvanie do Cannes. Rozhorčila ho snímka Draquilla – L'Italia che trema, v ktorej režisérka Sabina Guzzanti kritizuje premiéra Silvia Berlusconiho.

Na festivale bude mať tento rok zaujímavé zastúpenie aj slovenská kinematografia. Predovšetkým vďaka stredometrážnej hranej snímke Ďakujem, dobre, ktorú nakrútil režisér Mátyás Prikler a dostala sa do zostavy trinástich súťažných filmov sekcie Cinéfondation. Vybrali ju spomedzi 1 600 prihlásených projektov. Titul Ďakujem, dobre bude v Cannes prezentovaný aj na filmovom trhu Short Film Corner 2010, kde tiež uvedú krátky animovaný film Ondreja Rudavského Mesiac.

Na festivale bude mať Slovensko opäť svoj pavilón (spoločný s Českou republikou) v rámci filmového trhu Marché du Film. Do Cannes sa chystajú aj slovenskí producenti a okrem toho tam vyvrcholí scenáristický workshop ScripTeast, na ktorom sa zúčastňuje slovenská autorka Zuzana Belková s projektom Polystyrén.

Festival v Cannes sa uskutoční už po 63. raz a tento rok potrvá do 23. mája.

Výber z filmov, ktoré sa uchádzajú o Zlatú palmu

Route Irishr. Ken Loach

Známy britský režisér získal Zlatú palmu v roku 2006 s filmom Dvíha sa vietor. Tento rok bude súťažiť s čerstvo dokončeným filmom, ktorého dej sa odohráva v Iraku a Liverpoole, a podľa Hollywood Reporter rozpráva príbeh dvoch bývalých vojakov zaľúbených do rovnakej ženy.

Hors La Loir. Rachid Bouchareb

Pred dvoma rokmi sedel vo festivalovej porote, teraz sa so svojou novinkou uchádza o hlavnú cenu. Francúzsko-alžírsky režisér Rachid Bouchareb súťaží s drámou z obdobia po druhej svetovej vojne, keď Alžírsko bojovalo za svoju nezávislosť od Francúzska.

Another Yearr. Mike Leigh

Aj britský režisér Mike Leigh má vo svojej zbierke Zlatú palmu za film Tajnosti a lži. Tentoraz sa o priazeň poroty usiluje s filmom Another Year. Malo by ísť o drámu s komediálnymi prvkami, ktorej hlavnými hrdinami je pár v stredných rokoch žijúci vo vydarenom manželstve.

Unavení slnkom 2r. Nikita Michalkov

Film Unavení slnkom z roku 1994 ocenili v Cannes a získal aj Oscara. Po šestnástich rokoch prichádza Michalkov s jeho pokračovaním, v ktorom sa hrdinovia filmu vracajú a musia čeliť druhej svetovej vojne. Hlavnú úlohu opäť stvárnil sám Michalkov.

Szelíd teremtés – A Frankenstein-tervr. Kornél Mundruczó

Maďarskí tvorcovia sa v posledných rokoch na festivale v Cannes príliš neukazovali, Mundruczó tu však v roku 2008 s filmom Delta získal cenu FIPRESCI. Jeho novinka je drámou otca a syna a režiséra inšpiroval známy román Mary Shelleyovej Frankenstein.
(mak)

debata chyba