Projekt 100 oslavuje s Fellinim aj Tarantinom

Najväčšia putovná filmová prehliadka na Slovensku, Projekt 100, vstupuje do svojho 20. ročníka. Divákom vo filmových kluboch a kinách po celom Slovensku ponúkne postupne od septembra až do decembra desiatku celovečerných titulov a dva krátke filmy.

09.09.2014 07:00
France Cannes Film Festival Foto:
Zreštaurovaná verzia Felliniho 8 1/2 v hlavnej úlohe s Marcellom Mastroiannim prichádza iba niekoľko mesiacov po premiére na festivale v Cannes aj do slovenských kín.
debata

Peniaze v igelitke

Z časom preverených klasík ponúkne Projekt 100 napríklad kultový Tarantinov film Pulp Fiction. „Rád spomínam na príhodu, ako som musel ruskému podnikateľovi za práva na film platiť v hotovosti a aké napätie som prežíval, keď som nemalú sumu bankoviek prenášal v igelitke. Tŕpol som celou cestou na miesto činu, ktorým bol sklad topánok na bratislavskej Patrónke. V momente, keď si majiteľ schoval hotovosť do jednej zo škatúľ od topánok a mohli sme pristúpiť k podpisu zmluvy, som si vydýchol,“ zaspomínal si na nákup práv k filmu Pulp Fiction pre prvú klubovú distribúciu filmu pred 20 rokmi spoluautor Projektu 100 Peter Dubecký.

Ďalším archívnym kúskom v programe je Ťažký deň režiséra Richarda Lestera. „Ťažký deň, film o jednom dni skupiny The Beatles, sa nám podarilo priniesť pre slovenských divákov v zrekonštruovanej 4K verzii, a to medzi úplne prvými,“ povedala Silvia Dubecká, riaditeľka kancelárie Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá Projekt 100 organizuje. V zreštaurovanej a zdigitalizovanej verzii s rozlíšením 4K premietnu aj 81/2 Federica Felliniho. Táto podoba jedného z najznámejších Felliniho filmov mala premiéru iba v máji na festivale v Cannes. Archívna časť Projektu 100 ponúkne aj Kubrickovu klasiku 2001: Vesmírna odysea a podmanivú obrazovú mozaiku Godfreyho Reggia Koyaanisqatsi s hudbou Philipa Glassa.

Premiérová časť Projektu 100 uvedie hraný debut dokumentaristu Jara Vojteka Deti aj ďalšie dva slovenské filmy – krátke animované snímky. Fongopolis Joanny Kožuch sa bude premietať ako predfilm hudobného dokumentu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi a Ninu Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej premietnu pred snímkou Biely Boh. Ide o najnovší film maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa, ktorý v máji zvíťazil na festivale v Cannes v sekcii Un Certain Regard.

Medzi novinkami premietnu aj Idu Pawla Pawlikovského, ktorá je „modernou poctou klasickej kinematografii 60. rokov“ a snímku režiséra Arnauda Desplechina Jimmy P. v hlavných úlohách s Beniciom Del Torom a Mathieuom Amalricom.

Dôležité míľniky v najvyššej kvalite

Pôvodný plán bol, že Projekt 100, ktorý v Česku a na Slovensku v roku 1995 spustili národné asociácie filmových klubov, bude trvať 10 rokov. „V čase, keď autori projektu Jiří Králik a Peter Dubecký rozbiehali Projekt 100, ich zámer vychádzal zo samotného názvu. Za 10 rokov uviesť stovku filmov, ktoré boli prelomové v dejinách kinematografie a zároveň by zrkadlovo poukázali na filmy nové, ktoré sa tiež časom do dejín zapíšu. Zistili sme, že filmy, ktoré majú výnimočné postavenie v kinematografii, sa nedajú ohraničiť číslom, a tak v projekte pokračujeme,“ povedala Silvia Dubecká.

V každoročnej ponuke Projektu 100 sa stretávajú premiérové tituly s archívnymi filmami. „V prvej polovici Projektu 100 dominovali v návštevnosti predovšetkým archívne tituly. Dnes síce vyhrávajú súčasné, napriek tomu je Projekt 100 momentálne jediná distribučná aktivita, ktorá pravidelne prináša na plátna kín dôležité míľniky kinematografie v najvyššej kvalite,“ uviedla Dubecká.

Zakázané aj zreštaurované diela

Počas dvadsiatich rokov existencie volila dramaturgia projektu rôzne kľúče výberu filmov. „V prvých ročníkoch to boli predovšetkým za totality zakázané klasické diela kinematografie, dnes nám dramaturgiu do veľkej miery určujú nové technológie. Uvádzanie zreštaurovaných verzií filmov na digitálnych nosičoch a predstavovanie zásadných režisérov 20. storočia novým a ďalším generáciám, to je to, prečo Projekt 100 robíme dnes. Konfrontácia so súčasnými tvorcami je potom prirodzenou súčasťou a zámerom dramaturgie. A presne ktoré tituly to budú, to určuje trh, z ktorého veľmi starostlivo vyberáme.“

Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi sa do Projektu 100 zapojilo iba deväť kín, vlani ich už bolo 83 a spoločne uviedli takmer 2-tisíc predstavení. Medzi najnavštevovanejšie snímky v histórii Projektu 100 patria Pink Floyd – The Wall, Saló alebo 12 dní Sodomy, snímky Monty Python – Život Briana a Zmysel života či Felliniho Satyrikon. Počas 19 ročníkov Projektu 100 videlo jeho filmy spolu 344 491 divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Federico Fellini #Projekt 100 #Quentin Tarantino #Pulp Fiction #Biely Boh