Idu nakrútil režisér, ktorého už triky kina nevzrušujú

Osemnásťročná Anna sa má stať mníškou. Ešte predtým však musí absolvovať stretnutie s takmer neznámou príbuznou, tetou Wandou.

09.09.2014 09:00
32 projekt 100 ida Foto:
Otváracím filmom tohtoročného Projektu 100 je snímka Ida.
debata

Stretnutie jej zmení život aj predstavu o tom, kým sama v skutočnosti je. Dozvie sa, že jej pravé meno je Ida, je židovského pôvodu a jej teta ako zapálená komunistka a sudkyňa posielala kňazov na smrť. Film Ida oceňovaného poľsko-britského filmára Pawła Pawlikowského premietnu v utorok večer v slovenskej premiére počas slávnostného otvorenia Projektu 100.

Pri sledovaní Idy sa vraj len ťažko vyhnete spomienkam na najslávnejšie filmy 60. rokov minulého storočia – sčasti iste aj preto, ako v nej režisér narába s potenciálom klasického čiernobieleho formátu.

Pawlikowski sa netají obdivom k Fellinimu či československej Novej vlne. Skutočnú inšpiráciu však vraj objavil skôr vo vlastnej nespokojnosti s tým, akým smerom sa dnešná kinematografia uberá. „Chcel som nakrútiť antikinofilm, v ktorom by neboli žiadne nezmyselné detaily či pohyby kamery. Triky kina ma už nedokážu emocionálne vzrušiť. Ale možno je to len moja osobná kríza stredného veku. Veľmi som túžil vidieť niečo pokojné a meditatívne, kde sa viac naznačuje, než ukazuje,“ povedal režisér pre portál Filmcoment.com.

Podľa Silvie Dubeckej, riaditeľky kancelárie ASFK, je Ida dramaturgii Projektu 100 akoby ušitá na mieru. Pripomína aj úspechy, ktoré už snímka zaznamenala v zahraničí: „Tento subtílny príbeh novicky, ktorá sa má stať onedlho mníškou, ohúril svojou pokojnou výstavbou príbehu množstvo divákov už takmer v päťdesiatich krajinách sveta.“ Ida získala hlavnú cenu na vlaňajšom filmovom festivale v Londýne, cenu FIPRESCI v Toronte, ale aj tohtoročného poľského Orla či hlavnú cenu na festivale Camerimage.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Projekt 100 #Ida