Audiovizuálny fond odmieta obvinenia filmárov

Predstavitelia Audiovizuálneho fondu (AVF) odmietajú obvinenia z morálneho a profesionálneho zlyhania. Reagovali tak na otvorený list ministrovi kultúry Markovi Maďaričovi, ktorý minulý týždeň poslali nespokojní filmári a žiadali v ňom napríklad odvolanie predsedu Rady AVF Patrika Pašša. Zástupcovia AVF považujú takéto konanie za nátlakové a vyzývajú na vecnú diskusiu.

26.05.2010 16:43
Patrik Pašš Foto:
Patrik Pašš
debata

Filmári upozorňovali na problémy s fungovaním fondu už vo svojej Výzve AVF, ktorú podpísalo viac ako osemdesiat tvorcov. Kritizovali aj to, že v prvom kole hodnotenia žiadostí získali 20 percent pridelených peňazí z programu Podpora vývoja, tvorby a produkcie audiovizuálnych diel projekty spoločností predsedu Rady AVF Patrika Pašša a jej podpredsedníčky Petry Kolevskej. Podľa filmárov tak vznikol konflikt záujmov.

Zástupcovia AVF upozorňujú, že členovia rady nemajú vplyv na rozhodovanie odborných komisií, ktoré žiadosti posudzujú a hodnotia. Podľa Rady AVF minister kultúry nemôže odvolať predsedu rady, pretože nedošlo k nijakému porušeniu zákonov. Ani rada nebude rozhodovať o odvolaní Patrika Pašša, pretože na to nedostala oprávnené podnety. Sám Pašš o odstúpení z funkcie neuvažuje.

Predstavitelia Audiovizuálneho fondu zároveň vyhlásili, že sú otvorení návrhom na zlepšenie fungovania fondu a že sa dostatočne zaoberali aj návrhmi signatárov výzvy. V súčasnosti sa napríklad pripravuje zverejňovanie bodovania jednotlivých žiadostí. Jednou z otvorených otázok na diskusiu zostáva konflikt záujmov členov odborných komisií.

Audiovizuálny fond schválil v prvom polroku 2010 vyšší objem peňazí pre žiadateľov ako bývalý grantový systém AudioVízia za celý rok. Momentálne prebieha hodnotenie 30 projektov predložených na základe Výzvy č. 3/2010. Odborné komisie môžu v tomto prípade prerozdeliť 400-tisíc eur. Na jeseň bude vyhlásená štvrtá výzva.

debata chyba