Slovenský dokument Čierna a biela zabojuje o európske zlato

"Príbehy o Rómoch mi vždy pripadali ako lacná téma, atraktívna najmä kvôli ľahko dostupnému exotickému materiálu, ktorý bude zaručene ešte dlho vyvolávať emócie od extrémnej nenávisti až po úplnú fascináciu," spomína režisér Samo Jaško na svoj postoj k téme, o ktorej však napokon predsa len dokument nakrútil.

14.09.2014 14:00
42cierna Foto:
Jednou z ústredných postáv filmu Čierna a biela je rómska sirota Lucia.
debata

Film Čierna a biela, ktorý je o netradičnom vzťahu medzi bývalou riaditeľkou detského domova a jednou z jej rómskych zverenkýň, napokon bude slovenskú kinematografiu reprezentovať aj v zahraničí. Zabojuje o ceny na prestížnom medzinárodnom festivale Prix Europa 2014, ktorý sa bude konať od 18. do 25. októbra v Berlíne.

Chcel sa vyhnúť klišé a nekonečnému opakovaniu smutných príbehov, silné pozitívne posolstvo príbehu ho však presvedčilo. Na zaujímavý námet spolužitia nerómskej a rómskej ženy, ktoré si vytvorili puto v prostredí detského domova, upozornila filmára manželka Dominika Jašková. K snímke tiež napísala scenár. Hudbu pre film Čierna a biela zase zložil Erik „Losos” Horák známy z kapiel Noisecut a Zlokot.

Ústrednými postavami dokumentu sú bývalá riaditeľka Detského domova v Tisovci, šesťdesiatnička Katarína, a jej niekdajšia chovankyňa, rómska sirota Lucia. Ich príbeh sa začal v časoch, keď Katarína ako žena plná života a energie stála v čele domova a bola pre deti, ktoré v ňom žili, tou najväčšou životnou oporou. Vzťah s jednou z chovankýň však nabral rokmi úplne iný rozmer a dnes je to práve Lucia, kto starnúcej intelektuálke pomáha prekonať ťažké obdobie boja s vážnou chorobou.

Slovenský dokument, ktorý vlani vznikol v koprodukcii s RTVS, zabojuje o ceny na festivale Prix Europe spolu s ďalšími viac ako 650 filmami z 35 krajín. Festival je európskou súťažou pre diela z oblasti televíznej a rozhlasovej tvorby a pre projekty nových médií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #dokument #Samo Jaško #Čierna a biela