Kamene dojali publikum

Svetová premiéra. Takto uviedol program Art Film Festu v trenčianskom Cinemaxe animovaný film Kataríny Kerekesovej Kamene. "Je to len slovenská premiéra," poznamenala mladá režisérka.

23.06.2010 07:00
Film Kamene mal premiéru na Art Film Feste Foto:
Film Kamene mal premiéru na Art Film Feste
debata

Rozpráva príbeh desiatich chlapíkov, ktorí pracujú v kameňolome. Podobajú sa na kamene, ktoré každý deň rozbíjajú a presúvajú v monotónnom rytme tvrdej práce. „Nápad, aby sa príbeh odohrával v priestore kameňolomu, som dostala vo chvíli, keď som videla fotografiu tureckej Kappadokie,“ spomenula Katarína Kerekesová.

Mechanickú robotu tvrdých mužov preruší príchod predákovej ženy. Krehkej bytosti, túžiacej po dieťati. „Po premietaní mi niektoré ženy povedali, že mali slzy v očiach, podaktoré vraj dokonca plakali. Čo viac si môže človek želať, ako to, že zaujme divákov,“ vyznala sa režisérka.

Jej tretí film – po študentskom Milenci bez šiat a debute Pôvod sveta – je animovaným muzikálom. Skladateľ Marek Piaček tvrdí, že je to animovaná opera. " Autor hudby mi povedal, že opera je intelektuálnejšia. Ja som sa však chcela viac priblížiť divákom. Kamene však možno len ťažko žánrovo zaradiť. Povedala by som, že je to niečo medzi muzikálom a operou," skonštatovala Katarína Kerekesová.

Na dvadsaťšesťmi­nútovom filme pracovala päť rokov. Podľa nej je to na Slovensku normálny čas vzniku animovaného filmu, ktorý po privatizácii Koliby prišiel o technické aj tvorivé zázemie. A priateľov či kolegov, ochotných pomáhať zadarmo, je pomenej. Tentoraz si film aj sama produkovala. Podarilo sa jej získať grant z programu audiovízia ministerstva kultúry. Pokúšala sa hľadať prostriedky aj v podnikateľskom prostredí – márne.

Do kín uvedie animovaný film Kataríny Kerekesovaj Kamene Asociácia slovenských filmových klubov 9. septembra v rámci Projektu 100.

debata chyba