Slovensko posiela na Oscary Krok do tmy, Česko Fair Play

Na základe výsledkov hlasovania členov akadémie prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie potvrdilo, že film režiséra Miloslava Luthera Krok do tmy bude reprezentovať Slovensko v súťaži AMPAS v kategórii cudzojazyčný film.

19.09.2014 15:00
krok do tmy igonda haasová Foto:
Monika Haasová a Marko Igonda vo filme Krok do tmy.
debata (2)

Historická dráma Krok do tmy je o mladom lekárovi Martinovi, ktorý sa nevie vyrovnať so svojou vojnovou minulosťou. Ako partizánsky veliteľ musel vyniesť krutý rozsudok. Teraz sa zdráha prijať ponúkanú kariéru a prepadá vášnivej nevere. V snímke si zahrali Marko Igonda, Monika Haasová, Kristýna Boková-Lišková, Miroslav Donutil, Peter Nádasdi, Marián Geišberg, Boris Farkaš, Attila Mokos a ďalší.

Českým uchádzačom o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa stala dopingová dráma Fair Play (2014) sa stala . Rozhodla o tom Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), ktorá snímku režisérky Andrey Sedláčkovej vybrala spomedzi 47 hraných a dokumentárnych filmov. Fair Play bude Českú republiku zastupovať v 87. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. O tom, či americká akadémia napokon rozhodla o nominácii filmu na prestížne ocenenie, sa verejnosť dozvie 15. januára. Samotné ceny odovzdajú 22. februára v Los Angeles.

Film Fair Play rozpráva príbeh 19-ročnej atlétky, ktorá sa v čase normalizácie dostane do štátom riadeného dopingového programu. Hlavnú úlohu si zahrali Judit Bárdos, Anna Geislerová a Roman Luknár. „Cítim sa trochu, akoby ma nominovali na olympiádu! Som šťastná za všetkých, ktorí na filme spolupracovali. Film hovorí príbeh o šprintérke, ale príprava a nakrúcanie bolo skôr maratón, beh na dlhú trať. Počas príprav, ktoré trvali štyri roky, som napísala 19 verzií scenára. Samotné nakrúcanie bol pre všetkých športový výkon," reagovala na rozhodnutie ČFTA Andrea Sedláčková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fair Play #Krok do tmy #Oscar 2015 #ČFTA #SFTA