Nikita Michalkov: Chcem byť pochopený

Ruský režisér Nikita Michalkov si na záver festivalu prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. V Karlových Varoch zároveň predstavili svoju novinku Unavení slnkom 2, ktorá je pokračovaním oscarovej snímky z roku 1994.

12.07.2010 18:09
Nikita Michalkov Foto:
Režisér Nikita Michalkov
debata

Na tlačovej konferencii režisér uviedol, že už dávno chcel nakrútiť film o vojne. Aj preto, že predchádzajúce snímky, ktoré sa touto témou zaoberali, boli často poznačené stereotypmi a klišé. „Skutočná vojna totiž nie je len boj vojakov a generálov, ale je to vojna všetkých – žien, detí, starcov, polí, lúk, pastvín, riek,“ povedal Michalkov. „Keď sme narátali, že bojovalo 30 miliónov ľudí, zistil som, že každý mal svoju vojnu a vlastné spomienky. Pamätá si vlastné vône, zápachy, obavy, strach, zimu. Preto je v tomto filme veľa metafyzického, na čo nie sme, bohužiaľ, zvyknutí. Myslím si, že veľká časť kritikov nerozpoznala nový prístup k tejto téme,“ dodal tvorca filmu Unavení slnkom 2.

Ruskí kritici označili Michalkovovu novinku za prepadák, ale režisér ozrejmil, že film rozdelil divákov na dva tábory. Prvý sa pýtal, o čom to celé je, a druhý vycítil, že ide o „metafyziku vojny“. „Vyčítali mi aj dĺžku filmu, ktorá vraj unavuje. Mne však ide o to, aby divák pochopil, čo sa v človeku odohráva. Chcem byť pochopený. Pretože byť zrozumiteľný rovná sa intelektuálny McDonald – robí sa rýchlo, lacno, nevkusne a škodí,“ vysvetlil laureát Krištáľového glóbusu.

Na otázku, aký je jeho názor na demokraciu, odpovedal protiotázkou o povahe demokracie. V Rusku si vraj nemožno brať príklad z francúzskej, českej alebo anglickej demokracie, pretože tie sú pre Rusko nepoužiteľné. „Demokracia závisí od územia, hustoty obyvateľstva, súvisí s národnými tradíciami,“ myslí si Nikita Michalkov. „Som presvedčený, že výsledky bezvládia v Rusku sú oveľa hroznejšie ako výsledky autoritatívnej vlády. Pretože autoritatívnosť a krutá vláda majú adresu, viete, kto je za nimi a ľahko vyčítate závery. V bezvládí je však možné všetko a sloboda sa stáva zlovôľou. Obraz Ruska bol podľa mňa vždy kríž – vertikála vlády a horizontála kultúry a ekonomiky. Keď sa vertikála naruší, obrovská rozloha ruského územia, s rôznorodosťou kultúr, národností a jazykov, nemôže existovať v jednotnom celku,“ dodal slávny filmár s tým, že pred tridsiatimi rokmi sa o voľby príliš nezaujímal, ale teraz mu už na tom záleží.

debata chyba