Třeštíkovej dokumenty sú dostupné zdarma na internete

Priaznivci českej režisérky Heleny Třeštíkovej si môžu až do 5. októbra zdarma pozrieť viac ako 25 jej filmov. V špeciálnej retrospektíve s názvom Dlouhá cesta ich zverejnil portál DAFilms.cz.

23.09.2014 14:00
Helena Třeštíková Foto:
Helena Třeštíková
debata

„Z mojej online retrospektívy som dojatá. Keď som zistila, že predo mnou bola uvádzaná napríklad retrospektíva Agnes Vardovej, bola som pyšná. Agnes Vardová bola v mojej mladosti jednou z mojich zásadných ikon. Dúfam, že moje filmy uvidia diváci, ktorí by do kina napríklad neprišli, a som veľmi zvedavá na ich ohlasy,“ prezradila režisérka.

Na portáli sú prístupné aj najstaršie filmy zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Medzi nimi nechýba ani absolventská snímka Zázrak (1975), v ktorej režisérka zachytila priebeh tehotenstva a pôrod blízkej priateľky. Príbeh bol doteraz verejne prezentovaný iba ako úvodná časť filmu Soukromý vesmír (2011). Dokument sama autorka charakterizuje ako „prvý, ešte neuvedomelý časozberný film“. V ďalších dielach z tohto obdobia ako Dotek světla (1979), Japonská neděle (1981) či Z lásky (1988), predstavuje predovšetkým dobové umelecké, divadelné a výtvarné prostredie. Významnú časť filmovej prehliadky tvoria aj televízne dokumenty, medzi ktorými sú napríklad René (2008), Katka (2009) alebo Marcela (2006). Nechýbajú ani najnovšie diela ako Život s Kašparem (2013) či Vojta Lavička: Nahoru a dolů (2013).

Portál DAFilms.cz zároveň spustil hlasovanie o divácky najobľúbenejší film Heleny Třeštíkovej. Víťaznú snímku premietnu v pondelok 6. októbra o 20:45 v pražskom kine Světozor aj za účasti režisérky. Každý, kto bude hlasovať, má šancu vyhrať jednu zo 40 voľných vstupeniek na tento večer, počas ktorého herečku vyspovedá slovenský dokumentarista Peter Kerekes.

debata chyba
Viac na túto tému: #retrospektíva #Helena Třeštíková #dokumentárne filmy