V amfiteátri v Krtíši už nepozerajú filmy celé roky

Štyri či päť akcií za rok, z toho ani jedno premietanie filmu. Asi tak sa dnes využíva štyridsaťročný letný amfiteáter vo Veľkom Krtíši. Posledný film v jeho priestoroch pod holým nebom premietali pred vyše pätnástimi rokmi. Nové technológie ako videá, dvd prehrávače či počítače záujem ľudí o klasický film v kine či letnom amfiteátri úplne prevalcovali.

16.07.2010 15:00
Ilustračné foto. Foto:
debata

„Dnes je realita taká, že v letnom amfiteátri sa koná iba niekoľko koncertov či podujatí mesta. Aj ich organizácia je ešte závislá od počasia. Ročne sa tam ľudia pri kultúre stretnú asi tak päťkrát,“ konštatuje riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Veľkom Krtíši Zuzana Braunsteinová. Osirelý amfiteáter ničí navyše zub času. Vidieť to na lavičkách. „Je to, samozrejme, otázka financií, s ktorými je vždy problém. Ale dosky na lavičkách zhodou okolností budeme meniť v krátkom čase,“ dodala riaditeľka.

Filmy sa už teda vo Veľkom Krtíši nepremietajú v amfiteátri, ale pod strechou kultúrneho domu každú sobotu a nedeľu. Záujem o premietanie od vlaňajška stúpol od obdobia predtým o 130 percent, no priemerná návštevnosť v kinosále s kapacitou 307 kresiel je aj tak iba 61 ľudí. „Aj tak je to lepšie ako v roku 2008 či predtým, keď sme mnohé premietania museli pre slabú návštevnosť rušiť,“ hovorí kultúrno-propagačná manažérka mestského kultúrneho strediska Danka Trtíková.

Zvýšený záujem od vlaňajška si vysvetľuje dôrazom strediska na získanie a premietanie nových a kvalitných filmov. „Pri niektorých sme dokonca kino vypredali. Dve premietania rozprávky Madagaskar videlo spolu 613 ľudí,“ dodala Trtíková.
Veľkokrtíšania, hlavne tí, ktorí do letného chodili pravidelne a radi, už na filmy pod holým nebom iba s nostalgiou spomínajú.

debata chyba