Cinematik predstaví európsku filmovú špičku

V súťažnej sekcii festivalu s názvom Meeting Point Europe premietnu kolekciu najlepších európskych filmov nakrútených v rokoch 2009 a 2010.

25.07.2010 11:22
Charlotte Gainsbourgová a Willem Dafoe vo filme... Foto:
Charlotte Gainsbourgová a Willem Dafoe vo filme Antikrist.
debata

Piaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa uskutoční od 9. do 15. septembra v Piešťanoch, ponúkne pod záštitou Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI svoju hlavnú súťažnú sekciu Meeting Point Europe. Jej náplňou bude kolekcia najlepších európskych filmov nakrútených v rokoch 2009 a 2010, ktorá vznikla ako výsledok hlasovania mladých európskych filmových kritikov zo 16 európskych krajín. Podľa organizátorov Cinematiku rebríček najlepších filmov odzrkadľuje subjektívny pohľad mladých kritikov na európsku kinematografiu a zároveň zohľadňuje dianie na filmových scénach jednotlivých zastúpených krajín, ako i na medzinárodnej scéne, pričom jediné relevantné kritérium je umelecká kvalita a sila osobnej autorskej výpovede.

Súťažnú sekciu otvorí francúzsko-belgický titul Amer režisérskej dvojice Hélene Cattet a Bruno Forzani, vnímaný aj ako pocta talianskym giallo hororom 60. a 70 rokov minulého storočia. K hororovému žánru sa priklonil aj Lars Von Trier a jeho Antikrist ocenený na festivale v Cannes aj Európskou filmovou akadémiou. Už pravidelným účastníkom súťaže je aj režisér Michael Haneke, držiteľ ocenenia Meeting Point Europe za rok 2006, ktorý sa predstaví aktuálnym dielom Biela stuha. Nasleduje animované dobrodružstvo Fantastic Mr. Fox v réžii Wesa Andersona a príbeh 15-ročnej Mie, ktorej zmení život nový priateľ matky s názvom Fish Tank v réžii Andrey Arnold.

O hlavnú cenu piateho ročníka Cinematiku zabojuje aj grécka dráma Psí zub režiséra Yorgosa Lanthimosa. Diváci sa v nej zoznámia s rodinou žijúcou za vysokým plotom bez akéhokoľvek vplyvu okolitého sveta. Ďalšou režisérkou v súťaži je Jessica Hausner a jej príbeh o zázračnom vyliečení a hľadaní novej životnej cesty s názvom Lurdy. Ďalším adeptom na zisk ocenenia je srbská koprodukčná dráma Obyčajní ľudia režiséra Vladimira Perisica. Na festivale v Cannes zapôsobilo aj rumunské krimi o svedomí Policajný adjektív režiséra Corneliua Porumboiua. Festivalovú sekciu uzavrie francúzsko-talianska dráma z väzenského prostredia Prorok v réžii Jacquesa Audiarda.

debata chyba