Švankmajer bude mať film v Benátkach

Najnovšiu snímku svetoznámeho českého výtvarníka a filmára Jana Švankmajera premietnu v septembri v nesúťažnej časti benátskeho festivalu.

01.08.2010 09:52
Jana Oľhová získala Dosku za postavu Sary v hre... Foto:
Herečka Jana Oľhová hrá jednu z úloh v novom filme Jana Švankmajera.
debata

Švankmajerova novinka vznikla v slovenskej koprodukcii, volá sa Prežiť svoj život (teória a prax) a má to byť psychoanalytická komédia. Objavia sa v nej aj slovenskí herci Emília Došeková, Zuzana Kronerová, Jana Oľhová či bratislavská rodáčka Daniela Bakerová. Benátsky festival zároveň zverejnil zoznam súťažných filmov. Je ich 23 a sú medzi nimi aj snímky Toma Tykwera, Darrena Aronofského, Sofie Coppoly či Francoisa Ozona.

Dvojitý život Evžena
Dramaturg a scenárista Rudolf Urc označil Švankmajera za umelca, pre ktorého je sen a podvedomie základom skutočnosti a ľudských aktivít. V rôznych podobách to potvrdzujú jeho celovečerné filmy Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek a Šílení. Novinka Prežiť svoj život rozpráva o Evženovi, ktorý v skutočnosti žije s manželkou Miladou (hrá ju Kronerová) a v snoch má milenku Evžéniu. Jeho snový príbeh sa vyvíja tak, že Evžénia s Evženom otehotnie a Milada začne svojho manžela podozrievať z nevery. Psychoanalytička navyše považuje Evžéniu za mužovu animu.

Na snímke Prežiť svoj život spolupracoval ako koproducent a kameraman slovenský tvorca Juraj Galvánek, ktorý sa podieľal na niekoľkých Švankmajerových projektoch. Ten najnovší vznikal zložitou metódou kombinácie fotografií a filmovej akcie, takže výsledkom je koláž, ktorej výroba trvala 14 mesiacov.

Divák musí byť pripravený
Emília Došeková stvárnila starú ženu Superego, ktorá je akoby hrdinovým svedomím. Herečka považuje Švankmajerovu snímku za zaujímavú a náročnú zároveň. Otázka, ako prežiť svoj život, je podľa nej aktuálna v každej dobe a v každom veku človeka. „Som šťastná, že som ešte mohla hrať vo filme, pracovať s Jurajom Galvánkom a pod vedením pána Švankmajera, ktorý patrí medzi režisérsku elitu. Presne vedel, čo chce, takže herci museli iba napĺňať jeho predstavy,“ uviedla Došeková.

Švankmajer pred časom pre Pravdu povedal, že samotná tvorba je pre neho autoterapiou, ktorá mu pomáha prežiť. Počas nej sa dozvedá niečo o svojej podstate, preniká do vlastného nevedomia a oslobodzuje sa. Dodal však, že podobný proces môže dielo vzbudiť aj v divákoch. „To však predpokladá pripraveného a otvoreného diváka a nie pasívne stádo oddojčené masovou kultúrou s devízou: tu ma máte, tak ma bavte,“ vyhlásil Švankmajer. Jeho novinka bude mať v Benátkach svetovú premiéru. Na Slovensko sa dostane v septembri a uvádzať ju budú v rámci prehliadky Projekt 100.

Otvárací film nakrútil Aronofsky
Filmový festival v Benátkach sa začne 1. septembra a 23 súťažných snímok bude hodnotiť porota pod vedením režiséra Quentina Tarantina. Otváracím filmom celého festivalu bude súťažný triler Black Swan. Nakrútil ho Darren Aronofsky, tvorca filmov Requiem za sen, Fontána či Wrestler, s ktorým v Benátkach zvíťazil. V jeho novinke stvárňuje hlavnú úlohu Natalie Portmanová. Hrá baletku Ninu, ktorá má účinkovať v Labuťom jazere, a hoci vie vystihnúť nevinnú stránku svojej postavy, s tou temnejšou má problémy. Tá ide lepšie jej rivalke Lily (Mila Kunisová).

Dcéra slávneho režiséra Francisa Forda Coppolu Sofia získala pred šiestimi rokmi Oscara za scenár k filmu Stratené v preklade, ktorý aj nakrútila. Jej najnovšia snímka Somewhere bude tentoraz súťažiť v Benátkach. Coppolová sa o Zlatého leva uchádza s príbehom herca, ktorého návšteva 11-ročnej dcéry motivuje k prehodnoteniu života.

Festival sa omladzuje
Riaditeľ festivalu Marco Müller vyhlásil, že podujatie sa omladzuje. Priemerný vek režisérov, ktorí majú svoje filmy v súťaži, je 47 rokov. Dostal sa medzi nich aj známy nemecký tvorca Tom Tykwer so snímkou Drei alebo Francúz Francois Ozon s komédiou Potiche. Ozon do príbehu zo 70. rokov obsadil Catherine Deneuvovú, ktorá hrá submisívnu manželku a jej muž vládne tvrdou rukou doma aj vo svojej továrni. Po štrajku sa však na čelo fabriky dostáva jeho žena. Sklamaný manžel sa stiahne do ústrania, ale nie navždy.

Šesťdesiaty siedmy ročník filmového festivalu v Benátkach potrvá do 11. septembra.

debata chyba