Cypriánovi hrozí, že bude v kinách jedináčik

Legenda o lietajúcom Cypriánovi sa dostala do kín ako prvý tohtoročný hraný film, ktorý vznikol s väčšinovým produkčným podielom Slovenska. Zdá sa však, že môže byť aj posledný. V hre je síce snímka Mŕtvola musí zomrieť, ale jej premiéra je zatiaľ neistá.

04.08.2010 07:00
Miroslav Noga stvárňuje hlavnú úlohu v... Foto:
Miroslav Noga stvárňuje hlavnú úlohu v slovenskom filme Mŕtvola musí zomrieť, ktorý je už hotový, ale zatiaľ je neistý termín jeho premiéry.
debata

Scenárista a režisér Jozef Paštéka charakterizuje svoj projekt Mŕtvola musí zomrieť ako mierne čiernu komédiu s nádychom erotiky. „Je to film o rôznych podobách lásky a tiež o tom, že manželstvo je síce smrteľne vyčerpávajúci zápas, ale zatiaľ nikto nevynašiel lepší spôsob spolužitia muža a ženy,“ uviedol Paštéka. Hrdinom jeho filmu je univerzitný pedagóg Krištof Mitrovský, v ktorom sa zrážajú vznešené básnické ideály so živočíšnou pudovosťou. Hrá ho Miroslav Noga. V snímke účinkuje aj Peter Marcin, Veronika Žilková, Dorota Nvotová, Ľubomír Paulovič či Marián Geišberg. „Noga je hlavný herec a Marcin jeho nahrávač. Obaja majú komický talent a rozumeli si. Dokonca sa dá povedať, že všetci herci sú v tomto filme trochu iní ako doteraz. To bola jedna z ambícií mojej režijnej koncepcie,“ vysvetlil Paštéka.

Podľa tvorcu filmu Mŕtvola musí zomrieť sa na dne tejto komédie nachádza smútok. „Mark Twain povedal, že podstatou skutočného humoru nie je radosť a veselosť, ale smútok a bolesť. A ja som mal vždy radšej melancholických komikov typu Buster Keaton, Peter Sellers, Milan Lasica,“ dodal Jozef Paštéka. Snímka je už hotová, produkčná spoločnosť Trigon však nedostala finančnú podporu na výrobu kópií, takže bude čakať na ďalšie zasadnutie Audiovizuálneho fondu. Ak fond schváli peniaze na kópie, film by sa mohol dostať do kín ešte tento rok. Uvažuje sa však aj o januárovom termíne premiéry.

Istejšie to má česko-slovenská psychoanalytická komédia Prežiť svoj život (teória a prax), ktorú nakrútil výtvarník a filmár Jan Švankmajer a na Slovensku ju majú premietať v rámci prehliadky Projekt 100 – 2010. Tradičná putovná prehliadka štartuje v septembri a ako predfilmy uvedie aj dva krátke slovenské tituly – animovaný muzikál Kamene a hranú snímku X=X+1.

Legendu o lietajúcom Cypriánovi, ktorá mala premiéru minulý štvrtok, videlo počas prvého víkendu viac ako 8-tisíc divákov. Na porovnanie, je to lepší výsledok, ako dosiahli vlaňajšie jarné novinky Nebo, peklo… zem alebo Nedodržaný sľub. Pochopiteľne, na návštevnosť Jánošíka, ktorý za prvý víkend prilákal viac ako 30-tisíc divákov, to nemá. Lepšie sa darilo aj Pokoju v duši, ktorý mal po premiére na konte viac ako 20-tisíc divákov. Celková návštevnosť oboch titulov však presiahla hranicu 100-tisíc ľudí, čo ich zaradilo do prvej päťky v rebríčku najúspešnejších snímok uplynulého roka.

Legenda o lietajúcom Cypriánovi mala teda sľubný štart a nie je to film projektovaný ako nárazová atrakcia. „S výsledkami sme určite spokojní. Vzhľadom na príjemne počasie počas víkendu sú veľmi dobré. Do konca prvého týždňa by mohla byť návštevnosť niekde na úrovni 12– až 14-tisíc divákov,“ uviedol programový manažér distribučnej spoločnosti SPI International Peter Novák. „Charakter a kvalita filmu dávajú prísľub, že sa naň bude chodiť dlhodobejšie, aj vzhľadom na dovolenkové obdobie, ako aj vzhľadom na slovné odporúčania, ktoré sú pri takomto filme veľmi dôležité,“ uzavrel Novák.

debata chyba