Hviezda, ktorá netúži po sláve

Brigitte Bardot oslávi 28. septembra osemdesiatku. Možno aj vďaka skorému odchodu do hereckého dôchodku si ju však svet dodnes predstavuje ako vzrušujúci sexsymbol 50. a 60. rokov, keď jej hviezda žiarila najjasnejšie.

27.09.2014 07:00
Briggite Bardot Foto:
Slávna hviezda 50. a 60. rokov oslavuje osemdesiatku.
debata

Vnadná blondínka, ktorá sa po krátkej baletnej kariére začala objavovať v oddychových komédiách, mohla ľahko uviaznuť v škatuľke prvoplánových krásavíc, na aké svet rýchlo zabúda. B. B., ako ju familiárne označujú, však dosiahla omnoho viac. Feministky ju nazývali lokomotívou ženských dejín, milovníci zvierat ambasádorkou boja za ich práva. Muži sa iste zhodnú na titule nadčasová sexbomba. Menej lichotivo už vyznieva jej ostrá kritika prisťahovalectva v rodnom Francúzsku, za iniciovanie rasovej neznášanlivosti bola napokon aj viackrát pokutovaná.

Hoci sa hereckej kariéry vzdala ešte v polovici 70. rokov, stihla sa objaviť v bezmála päťdesiatke filmov. Zvyčajne išlo o komédie – romantickú Veľké manévre (1955), historickú Môj syn Nerone (1956) či vojnovú Babeta ide do vojny (1959). Skutočný prelom v jej kariére však znamenala dráma …A Boh stvoril ženu (1956), ktorú na mieru Bardotovej zvodných kriviek napísal jej objaviteľ a prvý manžel Roger Vadim. Príbeh kokety z pohľadnicového Saint-Tropez mnohí dnes zaznávajú pre do očí bijúcu snahu predať Bardotovej prednosti. Pozorný divák však neprehliadne ani jej nonšalantný talent, pre ktorý ju začali vyhľadávať aj náročnejší režiséri, ako Jean-Luc Godard. Obsadil ju v roku 1963 v snímke Pohŕdanie do roly manželky filmára, ktorá sa od neho odvracia, keď on rezignuje na svoje ideály. Z pestrej filmografie B. B. ešte spomeňme aspoň Parížanku (1957), Shalako (1968) či Rumový bulvár (1971).

Brigitte Bardot s jedným zo svojich štyroch... Foto: SITA/AP
bardot - s manzelom Gunter Sachs Brigitte Bardot s jedným zo svojich štyroch manželov, Gunterom Sachsom.

Okrem vzhľadu dokázala zužitkovať aj svoj hlas – za úspešnú spevácku kariéru v 60. rokoch môže vďačiť aj legendárnemu hitmakerovi Sergeovi Gainsbourgovi.

Briggite Bardot neostala nič dlžná ani milovníkom hviezdnych afér. Okrem štyroch svadieb vystriedala mnoho slávnych milencov, prekážkou jej neraz nebolo ani vlastné, ani ich manželstvo. Ale kým navonok pôsobila suverénne, za zatvorenými dverami podliehala depresiám. Už ako tínedžerka sa pokúsila o samovraždu. Hoci to verejne popierala, ukončiť svoj život vraj skúšala aj v časoch najväčšej slávy a dokonca aj krátko po narodení jediného syna Nicholasa, ktorého výchovu celkom prenechala vtedajšiemu manželovi Jacquovi Charrierovi. Trápila sa, paradoxne, práve pre svoj úspech – byť slávnou podľa jej slov nikdy netúžila. Bolo by jej to iste ťažké uveriť, ak by sa ako 39-ročná neodhodlala dať herectvu definitívne „Adieu“.

Brigitte Bardot bola idolom mužov, uznávali ju... Foto: SITA/AP
Bardot, Brigitte Brigitte Bardot bola idolom mužov, uznávali ju však i feministky.

Slávu odvtedy využíva na propagáciu ochrany zvierat, ktoré jej vraj jediné dokážu plne opätovať lásku. Titulky novín však napĺňa aj svojimi kontroverznými vyjadreniami na témy multikulturality, súdobého imidžu homosexuálov alebo moderného umenia, ktoré prirovnáva k exkrementom. O jej osude by nejeden filmár túžil nakrútiť strhujúci film. Brigitte Bardot však pred týmto nápadom varuje: „Ak chcete film o mojom živote, počkajte si, kým zomriem! Inak budú lietať iskry.“

3× Brigitte Bardot

  • Zamávala životmi mnohých mužov. V 70. rokoch bol jej milencom aj československý sochár Miroslav Brozek.
  • S herectvom koketovala aj jej sestra Mijanou Bardot.
  • Túžili po nej aj v Hollywoode, do hŕstky svojich amerických filmov však scény nakrúcala na diaľku – z Paríža.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #herečka #sexsymbol #Brigitte Bardot