Kajínek v kinách láme rekordy

Filmový zločinec Kajínek láme rekordy v návštevnosti. Počas prvých štyroch dní premietania videlo nový český triler 119 602 divákov. To je pre český film nový rekord. Doteraz najúspešnejšou domácou snímkou boli v Česku počas otváracieho víkendu Vratné lahve (2007) režiséra Jana Svěráka, ktoré videlo o 12-tisíc ľudí menej.

10.08.2010 11:08 , aktualizované: 15:19
Konstantin Lavronenko v hlavnej úlohe filmu... Foto:
debata

„Filmu sme venovali šesť rokov života a teraz cez víkend som bol veľmi nervózny, či ľudia do kina prídu, či ich film bude zaujímať. Sme šťastní, že ho chce vidieť toľko ľudí. Je to pre nás pocta a, samozrejme, aj uspokojenie, to nemá zmysel skrývať,“ reagoval na divácky ohlas režisér Kajínka Petr Jákl. Snímka je jeho celovečerným debutom. Inšpiroval sa v ňom osudom doživotne odsúdeného zločinca Jiřího Kajínka, ktorému sa ako jedinému podarilo utiecť z najstráženejšej českej väznice Mírov. Polícia ho chytila až po piatich týždňoch.

Najúspešnejším filmom minulého roka bola v českých kinách komédia Marie Poledňákovej Líbáš jako Bůh. Videlo ju takmer 905-tisíc divákov a predbehla aj zahraničné hity ako Doba ľadová 3 a Harry Potter a Polovičný princ. Počas premiérového víkendu pritom Poledňákovej novinku videlo „len“ 92 434 divákov.

Kajínka nasadili na české plátna naozaj masívne. Kinári majú k dispozícii 42 digitálnych a 35 filmových kópií. Slovenská premiéra filmu bude už vo štvrtok, kinami bude kolovať 14 digitálnych a šesť klasických filmových kópií.

debata chyba