Muži chceli byť ako on, Sean Connery

Keď v roku 2006 udeľoval Americký filmový inštitút cenu za celoživotné dielo Seanovi Connerymu, blahoželali mu najväčšie ryby filmového priemyslu. Vrátane Stevena Spielberga, režiséra úspešnej série Indiana Jones. Connery si zahral v jej tretej časti, ale preslávil sa už dávno predtým úlohou Jamesa Bonda. "V momente, keď sa predstavil ako Bond, stal sa mužom, akým chcel byť každý muž a každá žena takého chcela. Sme tu, aby sme Seanovi Connerymu poďakovali za to, že v nás vyvolal túžbu byť ním," povedal Spielberg. Ten škótsky herec, ktorému vzdával hold, oslávil minulú stredu 80. narodeniny.

28.08.2010 12:00
Sean Connery Foto:
Sean Connery
debata

Connery sa na striebornom plátne neobjavil už sedem rokov a o jeho návrate pred kamery sa najviac špekulovalo práve v súvislosti so zatiaľ poslednou, štvrtou, časťou Indianu Jonesa (2008). „Dlho a intenzívne som o tom premýšľal, lebo keby ma niečo prinútilo k návratu, bol by to Indiana Jones. Zbožňujem prácu so Stevenom Spielbergom a Georgeom Lucasom a je pre mňa cťou mať za syna Harrisona Forda. Ale vec sa má tak, že dôchodok je pekelne dobrá zábava,“ reagoval Connery, niekdajší predstaviteľ profesora Henryho Jonesa, Indianovho otca. Jeden hrdina bol knihomoľ, druhý dobrodruh stvorený pre akciu v teréne. Sú rovnako tvrdohlaví, ale Jones jr. sa akosi nedokázal vyrovnať s otcovou prísnou a neosobnou výchovou. Z ich konfrontácie vznikal výborný humor a aj vďaka tomu bola tretia časť Indianu Jonesa azda najlepším filmom celej série.

Steven Spielberg si pritom Conneryho vybral práve preto, že sa spája s úlohou Jamesa Bonda. K nej sa herec prvý raz dostal v roku 1962 a nie všetci mu vtedy dôverovali. Ani spisovateľ Ian Fleming, ktorý Bonda stvoril, nebol spočiatku jeho obsadením nadšený. Producentom Albertovi R. Broccolimu a Harrymu Saltzmanovi sa však pozdávala Conneryho veľkosť, drsný výraz a elegancia pohybu. Pre kariéru muža, ktorý pochádzal zo skromných pomerov, v trinástich odišiel zo školy, pracoval ako roznášač mlieka, murár, plavčík, natierač truhiel či model pre výtvarníkov, bola úloha agenta 007 vstupenkou medzi hviezdy strieborného plátna. A dodnes je v mnohých hlasovaniach považovaný za najlepšieho zo šiestich predstaviteľov Jamesa Bonda.

„Bondovky v podaní Seana Conneryho sa dajú považovať za zlatý vek tejto špecifickej filmovej série, za klasiku,“ povedal pred časom pre Pravdu filmový teoretik Martin Ciel. „George Lazenby a Roger Moore sa túto klasiku snažili napodobniť, chceli ísť v Conneryho šľapajach. V tomto smere síce nezaznamenali príliš veľké úspechy, ale bondovkám stále nechýbala irónia, civilizmus a hra. Táto séria bola totiž od počiatku zamýšľaná parodicky. S príchodom trikov, v období, keď agenta 007 stvárňoval Pierce Brosnan, sa však bondovky premenili na akčné hollywoodske veľkofilmy, ktoré sa úplne odklonili od typickej bondovskej poetiky,“ zhodnotil Ciel. Connery však Brosnana označil za vhodného predstaviteľa agenta 007 a ocenil aj výber Daniela Craiga. Naopak, nepozdával sa mu Timothy Dalton.

Spielberg charakterizoval Conneryho agenta tak, že s každým jeho zjavením sa bola spojená sila, každé otočenie hlavy predznamenalo nebezpečenstvo a v žiadnom pohľade nechýbala iskra suchého škótskeho humoru. Charizma tohto herca pritom dokázala udržať nad vodou aj slabšie snímky. A internetová stránka scotsman.com uvádza slová Conneryho starého priateľa Richarda Demarca, ktorý spomína, že už v časoch, keď spolu vyrastali v Edinburghu, mal Sean auru a vznešenosť, takže pripomínal takmer božskú bytosť. „Stal sa tvárou Škótska. Kvalita, ktorú priniesol na plátna, mi pripomína Steva McQueena. Odrazu nešlo len o herca, ale o mýtus,“ dodal Demarco. Connery je pritom veľký škótsky patriot, hoci už dlho žije na Bahamách. Ako vyhlásil, do milovaného Škótska sa presídli až vtedy, keď získa samostatnosť.

Na posledný film, v ktorom hral, nemá najlepšie spomienky, ale jeho názov je sympatický – Liga výnimočných. Skoncoval už člen hereckej ligy výnimočných so svojou profesiou? „Nemyslím si, že ešte niekedy budem hrať. Mám veľmi veľa krásnych spomienok, ale tieto časy sú už preč,“ cituje Conneryho vyjadrenie spred niekoľkých dní stránka dailyrecord.co.uk. Zostáva dúfať, že si sir Sean Connery spomenie na staré známe „nikdy nehovor nikdy“. Napokon, volá sa tak aj jeden z jeho filmov.

Z filmografie Seana Conneryho

Dr. No (1962)
V prvom filme z bondovskej série si Connery zahral ako 32-ročný. Hlavným protivníkom agenta 007 je vedec Dr. No v podaní Josepha Wisemana. Bond girl stvárnila Ursula Andressová. Connery sa v tejto úlohe objavil ešte v ďalších šiestich snímkach. Posledný raz v roku 1983 vo „falošnej“ bondovke Nikdy nehovor nikdy.

Marnie (1964)
Sean Connery mal šťastie aj na spoluprácu so slávnym režisérom Alfredom Hitchcockom, ktorý ho obsadil do úlohy vydavateľa Marka v psychologickom trileri Marnie. Mark sa snaží odhaliť tajomstvo ženy, podľa ktorej je film pomenovaný. Ide o zlodejku, ktorá je poznačená traumatizujúcou udalosťou z minulosti. Hrá ju Tippi Hedrenová.

Vražda v Orient exprese (1974)
Režisér Sidney Lumet sfilmoval detektívku Agathy Christie, v ktorej je hrdinom vyšetrovateľ Hercule Poirot. Toho stvárňuje Albert Finney a vo vedľajších úlohách sa ocitlo množstvo slávnych hercov – okrem Conneryho aj Ingrid Bergmanová, Laureen Bacallová, Jacqueline Bissetová či Anthony Perkins. Bergmanová za úlohu získala Oscara.

Vzdialený most (1977)
Ďalší hviezdne obsadený film režíroval Richard Attenborough. Vojnová snímka sa odohráva v roku 1944 a rozpráva o náročnej misii spojeneckej armády, ktorá má obsadiť tri holandské mosty. Okrem Conneryho vo filme účinkujú Michael Caine, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Laurence Olivier, Robert Redford či Liv Ullmanová.

Meno ruže (1986)
Podľa knižného bestselleru Umberta Eca nakrútil francúzsky režisér Jean-Jacques Annaud príbeh o tajomných vraždách v odľahlom kláštore. Connery hrá františkánskeho mnícha Williama z Baskervillu, ktorý sa snaží rozlúštiť prípad vrážd za asistencie mladého Adsa (hrá ho Christian Slater). William sa napokon dostane do sporu s inkvizíciou.

Nepodplatiteľní (1988)
Podľa scenára držiteľa Pulitzerovej ceny Davida Mameta nakrútil Brian De Palma gangsterku situovanú do Spojených štátov v čase prohibície. Skupina chicagských policajtov má za cieľ dostať bosa podsvetia Al Caponeho (hrá ho Robert De Niro). Connery stvárňuje skúseného policajta Malonea a za svoj výkon získal Oscara.

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989)
Tretia časť úspešnej série dobrodružných filmov Stevena Spielberga a Georgea Lucasa získala novú postavu – Indianovho otca. Toho si zahral práve Connery. Jeho hrdina zmizne pri pátraní po Svätom gráli, a tak sa Indiana vydáva po jeho stopách. Musí ho oslobodiť zo zajatia nacistov a napokon sa dostanú až k vzácnej relikvii.

Skala (1996)
Sean Connery hrá bývalého britského agenta Masona, ktorý si odpykáva trest vo väzení. Nicolas Cage stvárňuje chemického špecialistu FBI. Obaja sú povolaní do akcie s cieľom zneškodniť generála amerického námorníctva, ktorý sa ukrýva v Alcatraze, disponuje raketami s nervovým plynom a vydiera Pentagon. Režíroval Michael Bay.

debata chyba