Má Slovensko šancu na Oscara?

Slovensko už pozná svojho kandidáta na Oscara - ešte pred týždňom členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie vybrali film Miloslava Luthera Krok do tmy. Zo snímok, ktoré tejto historickej dráme budú v boji o titul najlepšieho cudzojazyčného filmu konkurovať, však zatiaľ slovenský divák väčšinu vidieť nemohol. Aké sú a ktorá sa už teraz teší štatútu favorita?

02.10.2014 12:00
Mami! film Foto:
K favoritom prvých odhadov výsledkov oscarovej súťaže cudzojazyčných filmov patrí snímka Mami!
debata

Kritériá sú prísne

Slovenský a český filmový trh je úzko prepojený. Na rozdiel od majstrovstiev sveta v hokeji tak v prípade Oscarov víťazstvo jedného je skutočne tak trochu aj víťazstvom druhého. V slovenskej snímke Krok do tmy si v rámci cezhraničnej spolupráce zahrali českí herci Miroslav Donutil či Kristýna Boková-Lišková. Český uchádzač o Oscara Fair Play sa môže v hlavnej úlohe pochváliť Slovenkou Judit Bárdos a vznikol aj v koprodukcii so slovenskými partnermi.

Krajín, ktoré by si rady začiatkom budúceho roka siahli na notoricky známu sošku, je však spolu až 67. Len päť z nich sa bude môcť pochváliť aspoň titulom nominanta, pričom o výsledkoch tohto úzkeho výberu akademici rozhodnú až v januári. Prvou skúškou bude v najbližších týždňoch posudzovanie toho, či sú všetky navrhované filmy naozaj spôsobilé o cenu bojovať. V tejto fáze napríklad vlani pohorel favorizovaný český projekt Horiaci ker – nespĺňal štatút kinopremiéry, keďže jeho seriálová verzia mala ešte pred filmovou premiéru v televízii. K ďalším kritériám patrí napríklad štandardná minutáž celovečerného filmu, používanie prevažne neanglických dialógov či väčšinový podiel tvorcov z krajiny, ktorá film nominuje.

Prvýkrát s menom režiséra

K hŕstke uchádzačov o Oscara, ktorí sa už dostali aj na slovenské plátna, patrí poľský kandidát Ida režiséra Pawela Pawlikowskeho. Čiernobiela snímka, ktorá zaujala návratom k filmovej estetike 60. rokov, hovorí o novicke odhaľujúcej rodinné tajomstvá. Film získal viacero národných cien a za najlepší film ho pasovali aj na londýnskom festivale. Od 9. októbra bude v slovenskej distribúcii aj maďarský nominant Biely boh. Film o dievčati, čo bojuje za svojho „nevhodného“ psa, nakrútil uznávaný Kornél Mundruczó. Snímka zaujala už v Cannes a pýši sa napríklad aj rekordom v počte psov použitých v jednom filme – bolo ich 274. Rakúsko, ktoré predvlani triumfovalo na Oscaroch so snímkou Láska, tentoraz posiela do boja western. Volá sa Temné údolie a vidieť ho už mohli aj návštevníci festivalu v Karlových Varoch.

Hoci do udeľovania Oscarov ešte zostáva päť mesiacov, filmový svet už teraz zvažuje šance jednotlivých kandidátov. V špekulatívnych úvahách sa do popredia často dostáva titul Mami! kanadského filmára Xaviera Dolana. Príbeh spolužitia chlapca s poruchou pozornosti a jeho matky vraj vyniká hereckou presvedčivosťou, strhujúcim tempom aj emocionálnou silou. Kritici dávajú nádej aj ruskej dráme Leviatan, v ktorej Andrej Zvjagincev zachytil boj muža proti starostovi, ktorý ho chce obrať o živobytie aj domov. Snímka, ktorá v Cannes vybojovala cenu za najlepší scenár, príde do slovenských kín v decembri. Práve Zlatá palma z Cannes podľa štatistík zvyšuje aj šance tureckej snímky Zimný spánok režiséra Núrího Bilge Ceylana. Dej sa odohráva v malom zapadnutom mestečku a hovorí o vzťahoch plných krívd. Kritici sa však obávajú, že tento film bude pre amerických akademikov pritvrdým orieškom – je plný filozofie, košatých dialógov a trvá odvážnych 196 minút.

Na víťaza Oscara pre najlepší cudzojazyčný film 22. februára 2015 čaká aj jedna motivujúca novinka – po prvý raz nebude na soške vyryté meno víťaznej krajiny, ale samotného režiséra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fair Play #Zimný spánok #Krok do tmy #Biely Boh #Oscar 2015 #Mami!