Najstarší festival na svete otvára svoje brány

Najstarší filmový festival na svete, MFF Benátky, otvorí svoje brány v stredu 1. septembra. Podujatie, ktoré sa skončí 11. septembra, tak odštartuje jesennú sezónu filmových festivalov.

01.09.2010 06:00
Benátky - festival - 65. ročník Foto:
Červený koberec čaká na hviezdy
debata

Šesťdesiaty siedmy ročník odštartuje súťažná snímka – psychologický triler Black Swan režiséra Darrena Aronofského. Film je situovaný do prostredia baletu, hlavné úlohy v ňom stvárnili Natalie Portman a Mila Kunis. Jeden z najprestížnejších filmových festivalov na svete uzavrie nesúťažná snímka The Tempest v réžii Julie Taymor. V adaptácii Shakespearovej hry Búrka účinkujú Helen Mirren, Russell Brand, Alfred Molina či Chris Cooper.

O hlavnú cenu podujatia, Zlatého leva, sa uchádzajú diela takých tvorcov ako Jerzy Skolimowski, Darren Aronofsky, Sofia Coppola, François Ozon či Julian Schnabel. Ako uviedla agentúra Reuters, priemerný vek režisérov je 47 rokov, čo je pre benátsky festival nezvyčajne nízke číslo. Hlavná pozornosť médií sa však ani zďaleka nesústredí len na hlavnú súťažnú sekciu. Aj filmy mimo nej lákajú pozornosť – a to najmä Machete Roberta Rodrigueza či mokumentárna snímka o Joaquinovi Phoenixovi I'm Still Here v réžii Caseyho Afflecka. Premietnu taktiež novinku Jana Švankmajera s názvom Prežiť svoj život (teória a prax). Na červenom koberci v Benátkach nebudú chýbať ani filmové hviezdy. Očakáva sa napríklad prítomnosť Natalie Portman, Helen Mirren, Bena Afflecka či Catherine Deneuve.

O cenách v hlavnej súťaži rozhodne porota na čele s Quentinom Tarantinom. Ďalšími porotcami a porotkyňami sú mexický scenárista Guillermo Arriaga, litovská herečka Ingeborga Dapkunaite, francúzsky režisér a scenárista Arnaud Desplechin, americký hudobník a skladateľ Danny Elfman a talianski režiséri a scenáristi Luca Guadagnino a Gabriele Salvatores. Na záverečnom ceremoniáli odovzdajú ocenenia pre dlhometrážne súťažné snímky – Zlatého leva pre najlepší film, Strieborného leva za réžiu, Špeciálnu cenu poroty, Coppa Volpi pre najlepšieho herca a herečku, Premio Marcello Mastroianni pre najlepšieho mladého nového herca alebo herečku a dve ceny Osella za technologický prínos a najlepší scenár. O cene pre najlepší debutový film rozhodne porota v zložení Fatih Akin, Stanley Kwan, Samuel Maoz, Jasmine Trinca a Nina Lath Gupta.

Prvý ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach sa konal v roku 1932. Ako pripomína webová stránka festivalu www.labiennale.org, začal sa presne 6. augusta toho roku o 21:15 premietaním snímky Roubena Mamouliana Dr. Jekyll a Mr. Hyde. MFF Benátky je v súčasnosti považovaný za jeden z najvýznamnejších filmových festivalov na svete, nielen z hľadiska prestíže, ale aj ako podujatie vo filmovom priemysle. Niektoré médiá, konkrétne agentúra Reuters a magazín Indiewire, však tvrdia, že svetový význam benátskeho festivalu postupne klesá a jeho najväčším konkurentom v tomto smere je podujatie v Toronte, ktorého význam neustále rastie.

Zoznam filmov v hlavnej súťažnej sekcii 67. ročníka MFF v Benátkach

Essential Killing – réžia Jerzy Skolimowski
Black Swan – réžia Darren Aronofsky
La Pecora Nera – réžia Ascanio Celestini
Somewhere – réžia Sofia Coppola
Happy Few – réžia Antony Cordier
La Solitudine Dei Numeri Primi – réžia Saverio Costanzo
Ovsjanki – réžia Alexej Fedorčenko
Promises Written In Water – réžia Vincent Gallo
Road To Nowhere – réžia Monte Hellman
Balada Triste De Trompeta – réžia Álex de la Iglesia
Vénus Noire – réžia Abdellatif Kechiche
Post Mortem – réžia Pablo Larraín
Barney's Version – réžia Richard J. Lewis
Noi Credevamo – réžia Mario Martone
La Passione – réžia Carlo Mazzacurati
Jusan-nin No Shikaku – réžia Takashi Miike
Potiche – réžia François Ozon
Meek's Cutoff – réžia Kelly Reichardt
Miral – réžia Julian Schnabel
Noruwei No Mori – réžia Anh Hung Tran
Attenberg – réžia Athina Rachel Tsangari
Di Renjie Zhi Tongtian Diguo – réžia Hark Tsui
Drei – réžia Tom Tykwer

debata chyba