Fanúšikov dobrého filmu zasýti Projekt 100

Najnovšie filmy skvelých režisérov Michaela Hanekeho či Andrzeja Wajdu, ale aj takmer štyridsať rokov starú a stále dobrú (čiernu) komédiu s nevšedným ľúbostným motívom Harold a Maude uvedie putovná prehliadka Projekt 100. Na Slovensku sa začne 9. septembra a v programe má desať celovečerných snímok, ktoré by nemali sklamať ani náročných divákov. Tento rok uvedie aj dva nové krátke filmy zo slovenskej produkcie - Kamene a X=X+1.

02.09.2010 11:39
Záber z filmu Harold a Maude, ktorý je súčasťou... Foto:
Záber z filmu Harold a Maude, ktorý je súčasťou tohtoročného Projektu 100.
debata

Jednou z najoceňovanejších snímok Projektu 100 je Biela stuha, ktorá sa odohráva tesne pred prvou svetovou vojnou a vlani získala Zlatú palmu na festivale v Cannes. Dielo režiséra Michaela Hanekeho zapôsobilo na spisovateľa Michala Hvoreckého. „Čiernobiela snímka má nenápadne hrôzostrašnú atmosféru a hovorí o násilí v nemeckej provincii. Pod povrchom usporiadaného a slušného sveta sa skrýva teror v rodine, v škole, vo vzťahoch k ženám, k spoločnosti vôbec. Zdá sa mi, že po masakre v Devínskej Novej Vsi získal film novú aktuálnosť aj u nás. Zriedkavo sa takými jednoduchými prostriedkami podarí filmársky tak presne vystihnúť zlo,“ uviedol pre Pravdu Hvorecký.

Bielu stuhu si podľa vlastných slov pôjde pozrieť aj režisér Miloslav Luther. „Nielen preto, že dodnes vo mne rezonujú Hanekeho snímky Utajený a Pianistka, alebo že Biela stuha vzbudila mimoriadny ohlas. Tému narastajúceho násilia a krehkosti spoločenského konsenzu považujem pre dnešok za neobyčajne aktuálnu. A navyše sa Haneke príbehom z minulosti vyjadruje k súčasnosti, to mi je veľmi blízke,“ zdôvodnil Luther.

Dva razy sa v tohtoročnom programe Projektu 100 objavuje meno Woodyho Allena. Sedemdesiatnik Allen nakrúca stále v rýchlom tempe a v čase, keď slovenská prehliadka prináša jeho romantickú komédiu Užívaj si, ako sa len dá! z roku 2009, v Amerike sa chystá premiéra režisérovho projektu You Will Meet a Tall Dark Stranger. Nedávno navyše obletela svet správa o parížskom nakrúcaní Allenovej novinky, v ktorej účinkuje aj manželka francúzskeho prezidenta Carla Bruniová. Hrdinom filmu Užívaj si, ako sa len dá! je zatrpknutý intelektuál Boris, ktorý pripomína typické allenovské postavy. Do života tohto hypochondra a mizantropa nečakane zasiahne naivná dievčina Melody a jej rodina.

Režisér svoje posledné filmy nakrúca prevažne v Európe, pretože jeho rodný New York je pre neho pridrahý. Komédiou Užívaj si, ako sa len dá!, ktorej scenár vznikol ešte v 70. rokoch, sa však do New Yorku vrátil. Hlavnú úlohu filmu pritom stvárňuje Larry David a Allen v ňom nehrá. Ak ho chcú diváci vidieť, musia si z ponuky Projektu 100 vybrať klasiku z roku 1972 Zahraj to znovu, Sam.

Snímka Užívaj si, ako sa len dá! bude v rámci prehliadky uvádzaná s krátkym slovenským titulom X=X+1 režiséra Juraja Krasnohorského. S celovečernou novinkou Jana Švankmajera Prežiť svoj život budú zase premietať krátky film Kamene autorky Kataríny Kerekesovej, ktorá svoje dielo označila za niečo medzi muzikálom a animovanou operou. Na tento titul upozorňuje režisérka Mariana Čengel Solčanská, ktorá má v kinách snímku Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Z programovej ponuky Projektu 100 vybrala Kamene, pretože je to slovenský film a tie podľa nej treba podporovať. „Najmä preto, lebo sme všetci ochotníci a ochotníci sú požehnaní ľudia, pretože robia bez nároku na odmenu, s vedomím, že sú v skutočnosti na smiech,“ uviedla Čengel Solčanská.

Snímky z Projektu 100 uvedie 44 kín a filmových klubov v 35 mestách Slovenska a podujatie potrvá do konca tohto roka.

Celovečerné filmy z Projektu 100 – 2010

Prežiť svoj život (réžia: Jan Švankmajer)
Svätá tráva (réžia: Andrzej Wajda)
Fish Tank (réžia: Andrea Arnoldová)
Muž z Londýna (réžia: Béla Tarr)
Harold a Maude (réžia: Hal Ashby)
Hlboký spánok (réžia: Howard Hawks)
Zahraj to znovu, Sam (réžia: Herbert Ross)
Zmluva s vrahom (réžia: Aki Kaurismäki)
Biela stuha (réžia: Michael Haneke)
Užívaj si, ako sa len dá! (réžia: Woody Allen)

debata chyba