Štric: Menej peňazí nikto nepocíti

"Tento festival nie je pre starých. Od začiatku ho robíme ako akciu pre mladých ľudí," tvrdí Vladimír Štric, umelecký riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Jeho 5. ročník sa začne vo štvrtok 9. septembra v Piešťanoch.

06.09.2010 14:13
Vladimír Štric Foto:
Vladimír Štric
debata

Majú mladí záujem?
Minulý rok sme mali 16 500 divákov. Rok predtým niečo vyše 11-tisíc, čo znamená nárast o takmer päťdesiat percent. Pomaly sa teda blížime ku kapacite festivalu, ktorá je 20-tisíc miest v kinosálach aj vonku.

Spomenuli ste, že zorganizovať tento ročník nebolo jednoduché. Myslíte na financie?
Povedzme si otvorene, peňazí na kultúrne akcie je vo všeobecnosti menej. Štát ide šetriť. Netýka sa to však len nás. Podpora z Audiovizuálneho fondu je pre nás významná a dôležitá. Ale nechcem byť negativistický. Pravda je taká, že menej peňazí nikto nepocíti. Máme viac filmov – premietneme 101 snímok, z toho 58 celovečerných – máme novú súťažnú sekciu slovenských dokumentov. A dovolím si povedať, že máme možno najlepší program zo všetkých ročníkov.

Čo rozhodlo o novej súťaži? Úroda kvalitných slovenských dokumentov?
Je malá pravdepodobnosť, že sa do výberu súťažnej sekcie Miesto stretnutia Európa, o ktorom rozhoduje šestnástich mladých európskych kritikov, dostane slovenský film. Aj keď raz sa do najlepšej desiatky dostal Šulíkov Slnečný štát. Mal som pocit, že dávame ceny zahraničným filmárom. Tak prečo by sme nevymysleli príležitosť, aby cenu dostali aj slovenské filmy… Cinematik chce byť medzinárodnou platformou pre slovenské dokumenty, ktoré sú veľmi dobré a medzinárodne úspešné.

Neprekáža vám, že o súťažných hraných filmoch rozhodujú iní?
Naopak. Možno to poviem trošku nediplomaticky, ale my máme špiónov všade v Európe. Šestnásť mladých ľudí, ktorí chodia po festivaloch, pozerajú filmy a majú slušný prehľad o tom, čo sa v Európe nakrúca. Výber je odrazom ich osobného pohľadu, osobného vkusu, a tak sa do súťaže dostanú aj filmy iné, ako by diváci očakávali, a to nás teší. Navyše mnohí z nich sú už naši priatelia a robia pre nás diplomatickú spojku vo svojej krajine. Napríklad dánsky filmový kritik Thure Munkholm bol pre nás dôležitou spojkou, keď sme pripravovali sekciu dánskeho režiséra Nicolasa Windinga Refna. Ukázalo sa, že v Kodani býva od neho dvesto metrov, takže sú si veľmi blízki. A pripravil pre nás aj sekciu dánskych dokumentov.

Meno Nicolas Winding Refn je na Slovensku neznáme. Prečo ste sekciu Rešpekt venovali práve tomuto dánskemu režisérovi?
Je jedným z najtalentova­nejších mladých európskych filmových režisérov. V našich končinách ho málokto pozná, ale veríme, že po festivale bude jeho meno u nás omnoho známejšie. Nakrúca vynikajúce žánrové filmy – trilery, horory a filmy na pomedzí týchto žánrov. Sú úspešné v Európe aj po svete. Jeho debut Pusher o dvoch zlodejíčkoch v kodanskom podsvetí, to je Tarantino v európskom vydaní. Je to režisér, ktorého filmy diváka nenudia.

Minulý rok predstavila sekcia Rešpekt Francoisa Ozona, do Piešťan neprišiel. Čo Nicolas Winding Refn, príde?
Veľmi sa tešil do Piešťan, nakoniec však nepríde. Momentálne je v Los Angeles, kde sa pripravuje na nakrúcanie nového filmu. Začína 20. septembra, takže je prakticky vylúčené, aby týždeň pred začiatkom nakrúcania priletel na Slovensko.

Čo sľubuje akcia Secret Cinema?
Je to happening, ktorý bude na Slovensku prvýkrát. Nikto nevie kedy, kde a čo odpremietame. Pár hodín pred začiatkom sa na Facebooku uverejnia súradnice, podľa ktorých budú diváci hľadať miesto a čas premietania a potom budú prekvapení, aký film pozerajú. Je to iný spôsob využitia komunikačných kanálov. Keďže sme festival pre mladých, hlavným komunikačným kanálom je Facebook. Snažíme sa sieť využiť aj inak ako len informovaním a odpoveďami na otázky.

Poradili by ste zopár filmov, ktoré určite treba vidieť?
Napríklad grécky film Psí zub o otcovi, ktorý celú rodinu drží v zajatí, pretože ju chce ochrániť pred zlým vonkajším svetom. Je to síce kvalitné väzenie s bazénom, ale v uzavretom priestore ľudia na seba stále narážajú, dostávajú sa do rôznych konfliktov a dochádza k nesmierne drsným situáciám. Je nakrútený s fantastickým nadhľadom, niektorí ho považujú za komédiu. Alebo výborný film rakúskej režisérky Jessicy Hausner Lurdy či vynikajúci animovaný film Fantastický pán Lišiak, ktorý nakrútil Wes Anderson.

Ponúkne piaty ročník publiku aj niečo iné ako predchádzajúce?
Kino v Dome umenia bude mať kompletne nový zvuk, čiže v tomto roku ponúkame našim návštevníkom vyšší štandard a lepšiu kvalitu projekcie. Filmy budú titulkované, čo je tiež kvalita navyše. Myslím si, že vzhľadom na krízu je festival malý zázrak.

debata chyba