Fincherova novinka vám odvahu ženiť sa nepridá

Manželstvo sa vo svadobných príhovoroch zvykne romantizovať ako splynutie dvoch v jedno. Z ružového obláčika, na ktorom sa mladomanželia vznášajú, však treba skôr či neskôr zostúpiť.

04.10.2014 14:00
32-stratene dievca Foto:
"Najčastejšie myslím na tvoju hlavu. Chcel by som ti ju rozlúsknuť a pozrieť sa, na čo vlastne myslíš." Tieto "láskyplné" slová adresuje Nick (Ben Affleck) svojej stratenej manželke Amy (Rosamund Pikeová) v trileri Stratené dievča.
debata (1)

Prichádzajú menšie i väčšie sklamania, v lepšom prípade kompromisy, v horšom odcudzenie. Napínavá dráma, ktorá sa odohrá v naoko idylickom manželstve Amy a Nicka, je príkladom toho, do akých extrémov môže nevydarené manželstvo zájsť, ak sa v ňom stretne sklamanie s prehnanými ambíciami, lžami a manipuláciou. Triler Davida Finchera Stratené dievča prevedie diváka všetkými štádiami pochybností, sympatií, zhnusenia aj súcitu spolu s jeho nejednoznačnými hrdinami. Rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo momentálne nájdete v kinách.

Z rozprávky nočná mora

Všetko sa začalo ako v rozprávke – Amy a Nick mali podobný humor, vkus aj temperament a zaprisahávali sa, že ich láska sa neskončí stereotypom. Život však prináša aj pády a keď sa ich nahromadí akosi viac, rozprávka sa mení na zlý sen. Obaja prišli o prácu aj svoj pohodlný veľkomestský život. Usadili sa v Nickovom rodnom mestečku, kde však Amy trpí nedostatkom priateľov aj pozornosti. Vädnúci vzťah však čaká oveľa horšia skúška – v deň piateho výročia Nick doma namiesto manželky nájde len stopy po zápase a dvojzmyselný odkaz, ktorý mal byť súčasťou jej sviatočného prekvapenia. Nie tak celkom zronený manžel sa rýchlo dostáva do centra pozornosti polície a záhada, v ktorej nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá, je na svete.

O filme Stratené dievča ste si už možno stihli vytvoriť obraz pred jeho tuzemskou premiérou – vznikol na námet rovnomenného bestselleru Gillian Flynnovej, ktorý sa na slovenský trh dostal už vlani. Kým autorke, pre ktorú je Stratené dievča ešte len tretím románom, kritici napriek strhujúcemu deju vyčítali nie celkom vycibrený rozprávačský štýl, režisér (má na konte kinohity ako Hra, Sociálna sieť či Klub bitkárov) práve vyšperkovaným štýlom a zmyslom pre gradáciu vyniká. Zo spojenia silného námetu a schopného tvorcu azda nič zlé vzísť nemohlo a veru ani nevzišlo. Ku cti režiséra, ktorý nechal scenár napísať samotnú autorku predlohy, slúži aj trpezlivé uchovanie románového tempa, hoci ten je už tak vo filme oklieštený na ústrednú líniu.

Pikeová exceluje

Práve čas a trpezlivosť sú v prípade Strateného dievčaťa veľmi dôležité. Skratkami by z rovnakého materiálu bolo pokojne možné vytvoriť aj plytkú „jednohubku“, na ktorú by si už o mesiac nik nespomenul. V kúzle tohto filmu zohráva obrovskú rolu samotný divák a miera, do akej podľahne šachovej partii medzi Amy a Nickom. Tých aj v poriadne našponovaných scénach veľmi presvedčivo stvárnili Ben Affleck a predovšetkým Rosamund Pikeová. Jej Amy je jednou z najzaujímavejších ženských postáv, aké sa do kín v ostatných rokoch dostali, a iste na ňu nezabudnú ani pri rozdeľovaní prestížnych hereckých cien.

Stratené dievča je o manipulovaní, vyhrotenej hre s verejnou mienkou a so sympatiami. Sú chvíle, keď toho nepoddajného konštruktu možno bude na diváka už trochu priveľa, chvíľkové chmáry však rýchlo opäť zaháňa bravúrne herectvo, ale napríklad aj výborná hudba Fincherovho, dnes už dvorného, skladateľa Trenta Reznora. Ak ste si ešte nepokazili apetít románom, určite vás dostane aj skvelý koniec, ktorý prekvapí aj diváka, ktorý už „videl všetko“. Stratené dievča sa skrátka v kinách nestratí.

Hodnotenie Pravdy: 4,5 / 5

Stratené dievča / USA, 2014 / réžia: David Fincher / scenár: Gillian Flynnová / hudba: Trent Reznor, Atticus Ross / hrajú: Rosamund Pikeová, Ben Affleck, Missi Pyle, Tyler Perry a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 2. október

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Rosamund Pike #Stratené dievča #David Fincher