Filmové peklo je raj zábavy

Uznávaný režisér Tim Burton nakrútil v polovici 90. rokov snímku o svojom kolegovi Edovi Woodovi, ktorého si zahral Johnny Depp. Wood bol síce zanietený filmár, ale chýbala mu remeselná zdatnosť, a tak diela, ktoré tvoril predovšetkým v 50. rokoch minulého storočia, sa radia k najhorším snímkam všetkých čias. Sú však také nepodarené, až sú zábavné. Piešťanský festival Cinematik, ktorý sa začína vo štvrtok, venoval takýmto bizarnostiam sekciu Filmové peklo.

08.09.2010 07:00
David Hasselhoff v snímke Hviezdna zrážka. Foto:
David Hasselhoff v snímke Hviezdna zrážka.
debata

Organizátori festivalu do tejto nesúťažnej sekcie zaradili tri tituly z rôznych období kinematografie. Film Plán 9 z vesmíru je z roku 1959 a režíroval ho sám Ed Wood, Hviezdna zrážka vznikla v roku 1978 a projekt Mega žralok vs. gigantická chobotnica nakrútil Jack Perez vlani. „Zlých filmov existuje, samozrejme, veľmi veľa. Tieto však majú aj svoju druhú stranu – zábavnosť, ktorá súvisí so sledovaním nesmiernej naivity tvorcov a výsledku ich práce,“ povedal zostavovateľ sekcie Filmové peklo Peter Konečný.

Konečný zároveň pripomenul, že každý zo spomínaných filmov má niekoľko vrcholných momentov a najlepšie bude, ak si diváci pozrú všetky tri snímky. „V Pláne 9 z vesmíru je vrcholom napríklad scéna, v ktorej sa pre chybu v skripte strieda noc a deň. Hviezdnou zrážkou začínal svoju filmovú kariéru herec David Hasselhoff a v snímke sa predvádza so zvláštnym účesom, chlpatou hruďou a svetelným mečom v ruke. No a názov filmu Mega žralok vs. gigantická chobotnica hovorí za všetko. Veľa napovie aj scéna, v ktorej žralok po súboji s chobotnicou vyskočí do výšky niekoľkých kilometrov a zahryzne sa do letiaceho lietadla,“ ozrejmil Peter Konečný.

Príbeh naposledy menovaného filmu sa krúti okolo vyčíňania dvoch súperiacich prehistorických podmorských monštier a hlavnú úlohu v ňom stvárňuje Lorenzo Lamas. Dobrodružné sci-fi, v ktorom účinkuje Hasselhoff, sa zase odohráva vo vesmíre a rozpráva o záchrannej misii s cieľom vyslobodiť syna vládcu celej galaxie. No a Ed Wood sa zaoberá inváziou mimozemšťanov, ktorí chcú za pomoci oživených mŕtvol ovládnuť Zem. „Myslím si, že práve Woodov film vychádza z trojice uvedených projektov najpozerateľnejšie, v tom zmysle, že má aspoň druhý plán, snahu povedať niečo vážne o tomto svete. Ďalšie dva tituly takýto plán nemajú,“ podotkol Konečný.

Festival Cinematik potrvá v Piešťanoch do 15. septembra a celkovo premietne okolo stovky filmov. V programe má aj dve súťažné sekcie – Meeting Point Europe, kde sú napríklad tituly Antikrist, Biela stuha, Prorok či Lurdy, a sekcia Cinematik.doc je zložená zo slovenských dokumentárnych snímok.

debata chyba