Krojovaní Slováci sa chystajú na filmový festival v Toronte

Kanadský film Modra, ktorého dej sa odohráva v slovenskom mestečku v Malých Karpatoch, bude mať svetovú premiéru budúci týždeň na 35. Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Film natočili kanadská režisérka a herečka slovenského pôvodu Ingrid Veningerová.

09.09.2010 17:21
Plagáty k filmu Modra Foto:
Plagáty k filmu Modra
debata

Snímka rozpráva príbeh dvoch 17-ročných kanadských tínedžerov, ktorí sú v lete na týždennom výlete na Slovensku, snažia sa pochopiť jeden druhého a pritom spoznávajú samých seba. Zachytáva tiež pokojnú a očarujúcu atmosféru okolitej krajiny. Hlavnú postavu filmu stvárnila dcéra režisérky Hallie Switzerová.

Premiéra bude v Toronte 15. septembra. Ako dnes napísala tlačová agentúra Canadian Press (CP), Veningerová na ňu pozvala aj svojich slovenských príbuzných z Modry, ktorí vo filme účinkovali.

„Veľkým cieľom (premiéry) je priviesť do Kanady moju rodinu… aby sa stretla s mojou matkou. Nevideli sa vyše 15 rokov,“ uviedla 44-ročná Veningerová. Slováci sa podľa nej chystajú prísť v ľudových krojoch a na filmovom festivale zaspievať ľudové piesne.

Film je o torontskej tínedžerke Line, ktorá sa rozíde s priateľom krátko pred výletom na Slovensko, kde má rodinu. Miesto toho na cestu pozve svojho známeho Leca, nedokáže však vyvrátiť mienku svojich príbuzných, že ide o jej priateľa. Medzi nimi sa postupne vyvíja váhavý ľúbostný vzťah.

Veningerová sa v narodila v Bratislave, do Kanady sa však presťahovala už ako malé dieťa a preto Slovensko príliš nepozná. Modra môže svojím malebným prostredím podľa nej pre mnohých vyznieť ako rozprávka. „Keď som sa tam prvýkrát vrátila a mala som 17, tak to pre mňa naozaj bolo ako v rozprávke,“ dodala. Mestečko v údolí obklopené kopcami a vinohradmi vnímala v intenzívnych farbách.

„S pohľadnicovo-vzorovými zábermi na mesto a jeho pôvabných obyvateľov sa ‚Modra‘ javí ako ľúbostný list Slovensku,“ uviedla agentúra CP.

Slovenskí krajania v Kanada podľa Veningerovej prijali film s dojatím. „Oficiálne nikdy nedošlo k slovensko-kanadskej koprodukcii. Toto nie je oficiálna koprodukcia, ale je neoficiálna v tom zmysle, že mnohí z účinkujúcich sú Slováci,“ povedala.
Veningerová je v Kanade známa aj ako producentka a spoluautorka scenára oceňovanej kanadskej drámy Nurse.Fighter.Boy (2008). V jej režisérskom filme Only si zahral aj jej syn Jacob.

So snímkou Modra sa Veningerová chystá aj na Slovensko, kde ho predstaví v rámci novembrového Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave. Aj preto si teraz chce zlepšiť ovládanie slovenčiny. „Je vskutku vzrušujúce, že sa dostávam k svojim kultúrnym koreňom a opätovne sa s nimi spájam,“ dodala.

debata chyba