Deti čakajú animované hody

Takmer 240 animovaných filmov ponúkne 12. ročník Bienále animácie Bratislava, ktoré sa začína v pondelok 6. októbra. Festival je výnimočný tým, že sa zameriava výhradne na animovanú tvorbu pre deti. Novinkou tohto ročníka je, že prekročil hranice Bratislavy.

06.10.2014 05:00
Bienale animacie, Miesto na metle Foto:
O Cenu Viktora Kubala sa uchádza aj britský film Miesto na metle, ktorý sa hrdí oscarovou nomináciou v kategórii krátkych animovaných filmov.
debata

„Do súťaže sa prihlásilo 120 filmov, do užšieho výberu snímok, ktoré na festivale premietneme, sa dostalo 56 filmov z 28 krajín vrátane Slovenska,“ prezradila za organizátorov Adriana Mikluššáková. Slovensko v súťaži zastupuje pätica filmov. Okrem snímky Kataríny Kerekesovej z úspešného večerníčka Mimi a Líza sú to tri filmy zo Strednej umeleckej školy scénického výtvarníctva v Bratislave a jedna absolventská snímka z Ateliéru animovanej tvorby na VŠMU. Okrem tradičných európskych produkcií ponúkne festival aj snímky z exotickejších destinácií. „Máme napríklad film zo Sýrie od výtvarníčky, ktorá sa zúčastňuje aj na Bienále ilustrácií Bratislava, premietneme snímky z Teheránu, Burkiny Faso, dva argentínske filmy, jeden brazílsky,“ vymenovala Mikluššáková.

O tom, kto si z Bratislavy odnesie Cenu Viktora Kubala a ďalšie ocenenia, rozhodne medzinárodná porota. Tento rok v nej zasadnú napríklad zástupca najprestížnejšieho festivalu animovaného filmu vo francúzskom Annecy Laurent Million, maďarský producent Ferenc Mikulás, český režisér Michal Žabka či spisovateľ Peter Glocko. V porote je aj belgický režisér a výtvarník Jean-Luc Slock, ktorý cestuje po celom svete a v tvorivých dielňach učí deti, ako sa robí film. To si budú môcť vyskúšať aj deti v Bratislave – s rôznymi technikami animácie, ako sú kresba, maľba, práca s papiermi, plastelínou či pixiláciou, ich počas festivalu zoznámia domáci aj zahraniční tvorcovia.

Okrem poroty budú o ocenení niektorého zo súťažných filmov hlasovať aj deti. O cene detského diváka rozhodnú nielen tie, ktoré si súťažné filmy pozrú v bratislavských kinosálach Lumieru, DK Zrkadlový háj a DK Dúbravka, ale aj v kinách v Skalici a Prievidzi.

Nesúťažné projekcie ponúknu okrem kina Lumiere aj kino Mladosť a FK 35 mm na VŠMU. Tu si budú môcť nielen detskí diváci pozrieť napríklad kolekciu filmov významného poľského výtvarníka a režiséra Witolda Giersza či českej animátorky a režisérky Vlasty Pospíšilovej.

A Bienále animácie nezabúda ani na domácich tvorcov. „V niekoľkých kolekciách nazvaných Jubilejný animačný expres predstavujeme legendy slovenského animovaného filmu od Viktora Kubala, Františka Jurišiča, Heleny Slavíkovej-Rabarovej, cez Martina Slivku, Vladimíra Pikalíka až po mladých tvorcov ako Vanda Raýmanová či Katka Kerekesová,“ povedala Mikluššáková. V profilovej kolekcii festival uvedie aj tvorbu Ivana Popoviča a premietať sa bude aj blok víťazných snímok z festivalu v Annecy.

Históriu domácej animovanej tvorby pripomenú výstavy v Bibiane ako Filmová stopa rozprávok či Mladá slovenská animácia, v Poľskom inštitúte priblížia diela spomínaného Witolda Giersza a v Maďarskom inštitúte zase tvorbu Márie Horváthovej, ktorá bude takisto hosťom festivalu. Víťazov 12. ročníka Bienále animácie Bratislava vyhlásia v kine Lumiere v piatok, kolekciu víťazných snímok premietnu v kine Mladosť v sobotu o 14. h. Vstup na všetky podujatia festivalu aj projekcie je bezplatný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #animované filmy #Bienále animácie Bratislava