Kriminálka Staré mesto štartuje, z Fialovej je odvážna policajtka

Nie americký seriál plný krvavých vrážd a najmodernejších vyšetrovacích laboratórií, ale slovenský kriminálny seriál, v ktorom strážcovia zákona riešia skutočné príbehy v civilnom prostredí ošuntelej policajnej stanice. Kriminálka Staré mesto prichádza na obrazovky Slovenskej televízie v pondelok. A divákom podľa pilotného filmu ponúkne oveľa profesionálnejší kriminálny seriál a s oveľa hviezdnejším obsadením ako v nedávnej minulosti markízacké V mene zákona či jojkárske Prvé oddelenie.

17.09.2010 08:00
Milan Lasica a Zuzana Fialová v Kriminálke... Foto:
Milan Lasica a Zuzana Fialová v Kriminálke Staré mesto
debata

„Nielen drobné krádeže, ale aj vraždy z vášne či škandalózne aféry stoja v centre pútavého rozprávania, plného napätia, zaujímavých psychologických postrehov i nadľahčujúceho humoru,“ povedala dramaturgička Kriminálky Scarlett Čanakyová. A podľa režiséra Jána Sebechlebského, ktorý sa ako mladík túžil stať súkromným detektívom, seriál neukáže utrpenie násilne, aby si divák musel zakrývať oči, ale napätie vyvolá vo fantázii. „Samozrejme, poznám zahraničné krimiseriály. Ale nemali sme métu napodobňovať ich. Chceli sme vytvoriť civilný seriál, žiadne nereálne polopriesvitné zrkadlá, za ktorými vypočúvajú zločincov,“ dodal režisér.

Námety na sedem príbehov, ktoré bude každý pondelok vysielať Jednotka, napísal známy autor detektívok a kriminalista s pseudonymom Dominik Dán. Filmárom priniesol aj cenné maličkosti z vlastných skúseností, napríklad ako sa správajú policajti na pracovisku, ako sa dokážu podpichovať a aké rôzne povahy medzi nimi pracujú. S hercami bol aj priamo na pľaci a vysvetľoval im napríklad, ako sa obhliada miesto činu. Policajti zase ukazovali hercom aj to, ako správne držať zbraň.

„Keďže nie sme v Hollywoode, nedostali sme niekoľkomesačný policajný kurz. Ale policajti aj kukláči nám pri nakrúcaní radili,“ povedala Zuzana Fialová, ktorá je hlavnou predstaviteľkou seriálu. Stvárňuje Zuzanu Krauzovú, odvážnu policajtku na oddelení násilnej kriminality. A Fialová prišla aj s prvou myšlienkou nakrútiť Kriminálku Staré mesto. „Keď som pred pár rokmi prišla s nápadom, chýbal tu kriminálny seriál. Ako deti sa hráme na doktorov, mamičky a oteckov a na policajtov. Podľa toho vlastne fungujú aj seriály. A ja som vyrastala ako chlapec, hrávali sme sa na polišov a vagabundov. Bolo príjemné hrať tak trošku chalana, nemusela som dbať na krásu. A myslím si, že je dôležité ukázať diváčkam ženu, ktorá dokáže zvládať svoj život bez muža po boku,“ vysvetlila Fialová. Vďaka postave sa, ako sama vraví, naučila pomerne slušne držať „devinu“ a už vie rozkopávať dvere.

Jej bývalého šéfa a sivú eminenciu kriminalistov stvárňuje Milan Lasica, ktorému ani v seriáli nechýba jeho typický humor. Policajného „parťáka“ Zuzany Andyho Němca si zahral český herec Matěj Hádek.

Seriál je totiž slovensko-český. A v rovnakom čase ho bude súčasne s STV vysielať aj Česká televízia. Podľa producenta seriálu Patrika Pašša zo spoločnosti Trigon Production stála prvá séria Kriminálky viac ako dva milióny eur, väčšinu zaplatili STV a ČT, prispelo naň aj ministerstvo kultúry. Druhá séria by sa mala vysielať na budúcu jeseň. Podľa Pašša prejavila záujem o spoluprácu aj rakúska televízia.

Zo zákulisia nakrúcania

Prvá klapka padla na jeseň minulého roka.

Na Slovensku sa nakrúcalo 79 dní, v Česku 12 dní.

Dej celého seriálu sa odohráva na 210 lokáciách, v Bratislave, Prahe, Pezinku či vo Svätom Jure.

V seriáli vystupuje bez komparzu spolu 180 hereckých postáv.

Nakrúcalo sa počas zimy, aj v mínusových teplotách.

Najviac scén sa odohráva v noci.

Kaskadérov využili filmári len minimálne, v seriáli vystupujú aj skutoční kukláči z Jednotky rýchleho nasadenia.

Štáb a herecký tím vypil počas nakrúcania 20-tisíc šálok kávy a 10-tisíc litrov minerálky.

debata chyba