Najkultovejší seriál všetkých čias sa vracia

"Uvidíme sa opäť o 25 rokov," vyhlásila mŕtva Laura Palmerová pred karmínovočervenou oponou. Fanúšikovia Twin Peaks v tom videli jeden z mnohých abstraktných obrazov, ktorý tvorcovia David Lynch a Mark Frost do deja zakomponovali. Až do tohto týždňa však len málokto veril, že slová ikonickej blondínky sa naplnia. Mimoriadne úspešný seriál sa vráti na obrazovky v roku 2016, teda skutočne 25 rokov od vysielania poslednej časti.

07.10.2014 17:07
laura Foto:
Vražda Laury Palmerovej (Sheryl Lee) zasiahla mestečko Twin Peaks. Život sa doň vráti po 25 rokoch.
debata (4)

Sústredí sa v ňom zlo

Špeciálny agent FBI Dale Cooper pochutnávajúci si na čerešňovom koláči, rozmarná a sexi Audrey Hornová alebo čudácka „Pani s polenom“. Obskúrne postavy a postavičky, ktoré si začiatkom deväťdesiatych rokov rokoch zamiloval svet, sa vrátia na televízne obrazovky. „Drahí priatelia z Twitteru… deje sa to opäť,“ napísal David Lynch k videu, ktoré v pondelok obletelo internet. Slávny režisér v ňom potvrdil špekulácie z posledných týždňov. Twin Peaks ožije.

Seriál o tajuplnom mestečku na americko-kanadských hraniciach a jeho ešte tajuplnejších obyvateľoch má na konte tri Zlaté glóbusy a dve Primteime Emmy. Jeho zápletka sa krúti okolo vraždy študentky Laury Palmerovej. V nádhernom prostredí, kde večne strašidelne šuští lístie Douglasových jedlí, je však niečo horšie ako obyčajný vrah. Sústredí sa v ňom zlo.

Klasickú kriminálnu zápletku často prekrýva absurdnosť a špecifický Lynchov humor. Mestečko Twin Peaks si aj vďaka tomu získalo silnú fanúšikovskú základňu a je považované za jeden zo symbolov popkultúry. Americký magazín Time ho dokonca označil za najlepší seriál všetkých čias.

Vracajú sa do Twin Peaks

Nie je to po prvýkrát, čo sa David Lynch k mysterióznemu mestečku vrátil. V čase ukončenia nakrúcania seriálu v roku 1992 vyšiel aj film s názvom Twin Peaks: V ohni so mnou poď, jeho prijatie kritikmi a verejnosťou však ostalo vlažné. Tentoraz sa filmár obrátil k svojmu niekdajšiemu spolutvorcovi Markovi Frostovi. Tešiť sa tak môžeme na nových deväť častí z pera pôvodných autorov.

Príbeh bude zasadený do súčasnosti a má prirodzene nadväzovať na situáciu v mestečku spred štvrť storočia. Účasť v seriáli zatiaľ potvrdil len Kyle MacLachlan, ktorý stvárňoval špeciálneho agenta FBI Dalea Coopera. „Mal by som radšej zapnúť kávovar a pohľadať môj čierny oblek,“ napísal na Twitter. Či sa na návrat do Twin Peaks podujmú Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrooková, Richard Beymer alebo Lara Flynn Boyle je zatiaľ otázne.

Mestečko Twin Peaks je jedným z najznámejších diel filmára Davida Lyncha. Režisér, ktorý sa preslávil svojimi surrealistickými filmami ako Modrý zamat (1986), Lost Highway (1997) alebo Mullholand Drive (2001), sa v poslednom čase venoval napríklad režírovaniu videoklipov či koncertných záznamov. Máloktorá z jeho snímok si však získala taký ohlas širokej verejnosti ako práve seriál Twin Peaks.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Twin Peaks #David Lynch #Laura Palmer