Longital zahrá v premiérovom filme. Aj medzi divými makmi

Na lavičkách, medzi divými makmi, na poli, v obývačke i medzi stádom kráv spieva a hrá jedna z najoriginálnejších slovenských skupín s medzinárodným kreditom Longital. A to v novom filme Slnko stúpa, ktorý po prvý raz uvidia diváci práve na novom festivale hudobných filmov Maff v nedeľu.

21.09.2010 08:00
Longital Foto: ,
Longital
debata

Longital tvoria dvaja nezvyčajní hudobní cestovatelia. Shina, ktorá píše básne a spieva podmanivým hlasom, a Daniel Salontay, ktorý hrá hoci aj slákom na gitare. Tvoria hudbu, čo hýbe srdcom i mysľou. A je jedno, či znie z koncertných pódií alebo len jednoducho v izbe ich príbytku.

Dokumentárna snímka vznikla počas koncertnej výpravy Longitalu po Česku. A podľa režiséra Petra Kováčika vonkoncom nie je len záznamom koncertov.

„Odkrýva, o čom naše pesničky naozaj sú. Elektrika a koncertné pódium im dodajú pompéznosť, ale v iných prostrediach sú holé a odkrývajú svoje jadro,“ povedala speváčka Shina. Režisér dvojicu muzikantov vytiahol na netradičné miesta, kde naživo nahrali svoje pesničky. „Výsledok filmu nebol naplánovaný, film sa sám pýtal svojím smerom. Sú v ňom spontánne rozhovory a piesne dopovedajú či rozvíjajú tieto rozhovory,“ vysvetlil režisér Kováčik.

Po filme sa Longital predstaví divákom i živým koncertom v Zrkadlovom háji. Budú na ňom znieť skladby z ostatného albumu Gloria i nové piesne z cédečka Teraz, ktoré Longital pokrstí 22. októbra v divadle Aréna. Slovenská dvojica, ktorá si získala meno aj v zahraničí, zahrá ako predkapela na koncerte The Swell Season, ktorú tvorí oscarový pár Markéta Irglová a Glen Hansard.

debata chyba