Festival horských filmov s horolezcami aj výstavami

V Poprade sa začal 22. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. V programe prehliadky je 45 súťažných filmov z 15 krajín sveta.

09.10.2014 05:00
Peter Hámor Foto:
K hosťom festivalu patrí aj horolezec Peter Hámor. Predstaví zároveň tiež výstavu svojich fotografií.
debata

Až do nedele si budú môcť návštevníci festivalu pozrieť okrem filmov aj fotografickú výstavu popradského horolezca Petra Hámora Okamihy. "Vlastne to ani nie je výstava horských fotografií v pravom zmysle slova, pretože v momente ich vzniku mi vôbec nešlo o umelecké stvárnenie objektu či technickú dokonalosť,“ povedal o svojej výstave Hámor. Fotografie vznikali počas jeho expedícií v Himalájach.

S Petrom Hámorom, ktorý je jedným z hosťov festivalu, sa budú môcť diváci festivalu stretnúť na multimediálnej prezentácii a besede dnes o 18. h. Prezentácia sa uskutoční v hlavnej premietacej sále na Mestskom úrade v Poprade.

Okrem Hámora sa na festivale predstavia aj ďalší hostia. V piatok o 18. h v rovnakých priestoroch to bude manželský pár Romano Benet a Nives Meroi. Táto dvojica spoločne lezie už vyše 30 rokov. Spoločne doteraz vyliezli na 12 osemtisícoviek bez použitia kyslíka, výškových nosičov a bez fixných postupových táborov. V sobotu o 18. h festival oživí multimediálna prezentácia pakistanského horolezca a horského vodcu Karima Hayata. Ten sa v roku 2013 pokúsil o výstup na Nanga Parbat. Napriek optimistickému vývoju však musel výstup ukončiť. V základnom tábore došlo k teroristickému útoku, pri ktorom zahynuli aj slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Súčasťou festivalu je aj výstava Everest v Podtatranskom múzeu, ktorá je venovaná 30. výročiu výstupu Slovákov na najvyšší vrchol sveta Mt. Everest a 80. výročiu narodenia Jozefa Psotku, ktorý spolu so Zoltánom Demjánom stáli ako prví Slováci na vrchole Mt. Everestu. Okrem Mestského úradu v Poprade sa budú horské filmy premietať aj v Dome kultúry v Poprade, kine Iskra v Kežmarku a kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Poprad #Medzinárodný festival horských filmov