Filmový festival inakosti sa začne 22. októbra

V stredu 22. októbra odštartuje v Bratislave ôsmy ročník Filmového festivalu inakosti. V rámci podujatia sa diváci a diváčky môžu tešiť na množstvo filmov o živote lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových ľudí.

09.10.2014 12:00
52 utorkov, film Foto:
V programe FFI je aj austrálska snímka 52 utorkov (2013).
debata

Festival sa bude konať v kinách Lumiere a Film Europe a potrvá do nedele 26. októbra. Dramaturgia opäť prichystala tie najaktuálnejšie filmové novinky, ktoré zaznamenali úspech na renomovaných festivaloch v zahraničí. Návštevníci a návštevníčky budú môcť prostredníctvom snímok spoznať osudy LGBTI ľudí z Nemecka, USA, Brazílie, Austrálie, Poľska, Švajčiarska i ďalších krajín. Desiatky projekcií doplní výstava o živote aktivistu Imricha Matyáša, ktorý bojoval za odtrestnenie homosexuality už po prvej svetovej vojne.

Medzi uvedenými filmami nebude chýbať švajčiarska dokumentárna dráma Kruh (2014) režiséra Stefana Haupta. Tá zachytáva prvé emancipačné hnutie homosexuálov vo Švajčiarsku, ktoré výrazne ovplyvnilo i slovenských aktivistov a aj spomínaného Matyáša. Hlavným hrdinom snímky je plachý učiteľ Ernst Ostertag, ktorý sa stane odberateľom časopisu pre homosexuálov Der Kreis (Kruh). V tejto komunite spozná transvestitu Röbiho Rappa a okamžite sa doňho zamiluje. Röbi a Ernst spoločne prežijú vrcholné obdobie, ako aj koniec vydávania časopisu, ktorý sa vo vtedajšej Európe považoval za symbol emancipácie homosexuálov. Na pozadí zostrujúcich sa represálií voči homosexuálom bojujú dvaja mladí a úplne odlišní muži o svoju lásku a spoločne s priateľmi za práva homosexuálov.

Program Filmového festivalu inakosti reaguje aj na aktuálne dianie a súčasné témy. O strete kultúr a kozmopolitnej mestskej spoločnosti hovorí americko-britská komédia Vhodné správanie (2014) režisérky Desiree Akhavan. Ústrednou postavou filmu je Shirin, ktorá sa snaží byť dobrou dcérou svojim iránskym rodičom, politicky korektnou bisexuálkou a trendovou Brooklynčankou. V žiadnej polohe sa jej však nedarí dosiahnuť to, po čom túži.

Transrodovej téme sa venuje austrálsky film 52 utorkov (2013) z dielne Sophie Hyde. Snímka zachytáva dospievanie 16-ročnej Billie, ktoré sa skomplikuje, keď sa jej matka rozhodne pre zmenu pohlavia a na ich vzájomné stretnutia zostane jeden deň v týždni – utorok. Zatiaľ čo matka sa postupne mení z Jane na Jamesa, život Billie je plný objavov. Po nociach sa stretáva s novými priateľmi Joshom a Jasmine, s ktorými rieši svoje túžby a experimentuje s vlastnou sexualitou.

Filmový festival inakosti je nesúťažná filmová prehliadka, ktorej cieľom je prostredníctvom filmového umenia búrať stereotypné predstavy a predsudky o LGBTI ľuďoch a prispieť tak k skvalitneniu nielen ich života, ale aj celkovej spoločenskej atmosféry. Bližšie informácie o festivale sú dostupné na webstránke www.ffi.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #homosexualita #Filmový festival inakosti #LGBTI+