Láska na vlásku: Rozprávka, ktorú ste videli už pred premiérou

Tak sme sa dočkali. Do kín po rokoch konečne prišla pôvodná slovenská veľkovýpravná rozprávka a iste sa už o niekoľko mesiacov zaskvie aj v televízii ako dlhoočakávaná vianočná premiéra. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. O nedostatku domácej tvorby pre detského diváka sa hovorilo toľko, že sa vznik novej rozprávky stal, zdá sa, akousi obligátnou povinnosťou. A práve pachuť povinnej jazdy v spojení s rezignáciou na originalitu, žiaľ, radosť zo snímky Láska na vlásku kazí.

10.10.2014 17:00
laska na vlasku Foto:
Celeste Buckingham a Samuel Spišák. Speváčka na film láka, herec ho zachraňuje.
debata

Celeste ako návnada

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo. Vládol mu starnúci kráľ a jeho syn Matej, ktorý však sníva skôr o slobode, než o zodpovednosti následníka trónu. Pohár jeho trpezlivosti pretiekol, keď ho otec nekompromisne zasnúbil s neapolskou princeznou – jej rodina na revanš pomôže s obranou proti sultánovým vojskám. Riešenie sa ponúklo samo – bol ním kováčov syn Tomáš, ktorý sa na princa neuveriteľne podobá a tak ako on je so svojím doterajším životom nespokojný. Najprv si roly vymieňajú len na jedinú noc. Súhrou náhod sa však prezlečený princ dostáva do väzenia, a tak je len na Tomášovi, ako sa so svojou novou kráľovskou identitou stotožní. K povinným zásnubám s cudzinkou sa na rozdiel od Mateja stavia pozitívne. Rovnako ako Matej, ktorý z väzenia uteká k Tomášovej rodine a zahorí láskou k chudobnej sirote Hane…

Že dobro zvíťazí nad zlom, na to už dnes do kín nikoho nedostanete. Chcelo to lákadlo hodné reklamného mága, ktoré by zaručilo novej snímke Mariany Čengel-Solčanskej pozornosť. Návnadou sa stala sympatická Celeste Buckingham, speváčka imponujúca predovšetkým najmladším ročníkom, ktorá mala podľa bohatého proma zohrávať v snímke kľúčovú rolu. Napokon však jej herecké schopnosti zhodnotiť nemôžeme – scenár jej nedoprial viac než štyri-päť replík. Naozaj sa miesto nej obracia Samuel Spišák, ktorý si napriek dvojrole a takmer ustavičnej prítomnosti na plátne „nevyslúžil“ ani portrét na filmovom plagáte. Škoda, pozerateľnosť a zábavnosť filmu si totiž nadaný herec môže pripísať najmä k vlastným zásluhám.

Postačí rutina?

Dej veľa inšpirácie neprináša – azda v ňom ani niet námetu, postavy či zápletky, ktorú by sme už nevideli niekde inde a často v predvedení o poznanie lepšom. Pravdepodobne si pri Láske na vlásku spomeniete na Princa a bedára, Falošného princa, Popolušku, Kráľa drozdiu bradu a možno aj Cisárovho pekára a pekárovho cisára. Chýbať vám však bude ich finesa – tu sa známe postupy až príliš ľahko menia na klišé. Prekombinovaná spletitosť deja tiež zbytočne uberá minutáž vývoju vzťahov, ktorým následne divák nemá dôvod veriť, a teda ani držať palce. Niektoré zápletky, ako napríklad hrozba sultána, ktorá vlastne dej uvádza do pohybu, zase ostanú visieť celkom vo vzduchoprázdne.

Tvorcovia tohto filmu sa, zdá sa, až príliš spoliehajú na tých pár kvalít, ktoré filmu skutočne dopriali – štedrú výpravu, krásne kostýmy, príjemnú kameru, jemný úsmev Celeste Buckingham či stopercentné nasadenie Samuela Spišáka. Pre dospelé oko je to však až príliš rutinérske, koláž osvedčených námetov, ktorá prezrádza nekompromisný ťah na istotu. Dôležitejšia je však iná otázka: postačí to k radosti detským divákom? Dúfajme, že áno. Rozprávku si už dávno zaslúžili.

Hodnotenie Pravdy: 2,5 / 5

Láska na vlásku / Slovensko 2014 / réžia a scenár: Mariana Čengel-Solčanská / hudba: Vladimír Martinka / hrajú: Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Judit Bárdos, Milan Bahúl a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 9. október

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Celeste Buckingham #rozprávka