Paralelné životy sú chorobopisom socializmu

Plukovník Józef Schiller urobil v službách krakovskej tajnej polície oslnivú kariéru. Vynikal v metódach psychického týrania svojich obetí a v radoch svojich podriadených a tajných spolupracovníkov pestoval kult vlastnej osobnosti. Nesmierne aktívny muž stratil po roku 1989 vysoký post, obdiv aj moc. Príbeh o tom, ako sa vyrovnával s vlastnou minulosťou i aktuálnou situáciou, vyrozprával Tomasz Kireńczuk v hre (Na)sleduj ma! Svetovú premiéru mala inscenácia krakovského Nového divadla minulý rok na medzinárodnom festivale Divadelná Nitra. Spolu s piatimi ďalšími predstaveniami projektu Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície.

11.10.2014 10:00
41 paralelne zivoty vaznica stasi drazdany PLL17 Foto:
Väznica v Drážďanoch.
debata

Zavŕšením reflexie o praktikách tajných služieb v komunistických režimoch cez privátne osudy prenasledovaných i prenasledovateľov je cyklus dokumentárnych filmov Paralelné životy – Pod dohľadom tajnej polície. Dvojka ho v sobotu večer o 20.55 hodine odštartuje prvou časťou s názvom Poľsko: Komu patrí minulosť?

„Šesť dokumentárnych filmov je nielen impozantným zavŕšením projektu Paralelné životy, ale aj dôkazom jeho obrovského potenciálu – schopnosti zaujať a inšpirovať. Šesť inscenácií naštudovaných vo veľkých i alternatívnych divadlách šiestich postkomunistických krajín ešte stále putuje Európou v podobe minifestivalov,“ povedala riaditeľka festivalu Divadelná Nitra, ktorý inicioval a koprodukoval divadelný aj filmový projekt.

Z príbehov poľskej, maďarskej, nemeckej, českej, slovenskej a rumunskej inscenácie, ktoré ich tvorcovia objavili v archívoch, vychádzal aj režisér dokumentárneho cyklu Adam Hanuljak. Ukážky z inscenácii dokonca do svojich filmov aj zakomponoval.

„Našou ambíciou bolo mať v každej časti aj ľudí, ktorí majú autentickú skúsenosť s perzekúciami zo strany režimu a tajnej polície. Nie vždy sa nám to podarilo. Napríklad v časti Slovensko: Samovražda v réžii štátnej bezpečnosti máme Miroslava Lehkého alebo Antona Srholca, ktorí priamo v inscenácii Divadla SKRaT nefigurujú, ale skúsenosť s tajnou políciou a prenasledovaním majú. Dostať sa k bývalým príslušníkom tajnej polície a spraviť s nimi minimálne rozhovor je náročné a trvalo dlhšie, kým sa to podarilo,“ vysvetlil režisér Adam Hanuljak.

Na vysvetlenie, na javisku oživili Ľubomír Burgr a Dušan Vicen príbeh tajne vysväteného kňaza a agenta ŠtB Přemysla Coufala, ktorého smrť dodnes patrí k najzávažnejším neobjasneným prípadom slovenskej justície. Dokument uvedie Dvojka v sobotu 8.¤novembra. Poradie, v akom sa jednotlivé časti dokumentárneho cyklu vysielajú, kopíruje časovú os rúcania režimov v jednotlivých socialistických krajinách. Po Poľsku preto nasleduje Maďarsko: Chorobopis spoločnosti (18. októbra), Nemecko: Očista (25. októbra), Česko: Viera proti moci (1. novembra) a na záver Rumunsko: Nebezpečné deti (15. novembra).

„Téma Paralelných životov sa týka nielen minulosti, ktorú si už, ako sa mi zdá, nechceme pamätať, ale presahuje aj do súčasnosti. Napríklad ako sa s krivdami a zlovôľou, ktorú tajné polície páchali, vyrovnávame? Hovoriť o tejto téme je podľa mňa tým najlepším možným spôsobom, ako to urobiť a ako sa poučiť,“ dodal režisér dokumentárneho cyklu Paralelné životy – Pod dohľadom tajnej polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #dokument #Paralelné životy - Pod dohľadom tajnej polície