Legendárny režisér Ján Roháč zomrel pred tridsiatimi rokmi

V Prahe zomrel pred 30 rokmi, 5. októbra 1980, vynikajúci slovenský divadelný a filmový režisér a scenárista Ján Roháč.

04.10.2010 18:00
Režisér Ján Roháč (v strede) s Jiřím Sovákom a... Foto:
Režisér Ján Roháč (v strede) s Jiřím Sovákom a Miroslavom Horníčkom.
debata

Pochádzal z Nitrianskeho Pravna, kde sa narodil v júni 1932. V roku 1955 ukončil štúdium réžie na pražskej Dramatickej akadémii múzických umení (DAMU). Svoje profesionálne začiatky si odkrútil v divadle v Pardubiciach, o dva roky neskôr, v roku 1967 však už bol späť v Prahe. Svoj výrazný režisérsky talent uplatnil najprv v početných divadelných inscenáciách najmä v Divadle ABC, hosťoval však aj vo viacerých mimopražských divadlách.

Sféra jeho záujmu sa postupne presunula do filmu a najmä do televízie. Patrí k spolutvorcom svetových úspechov Laterny magiky a audiovizuálneho systému Kinoautomat, ktorý na svetovej výstave Expo'58 v Bruseli a Expo'67 v Montreale sústredil na seba pozornosť svetovej kultúrnej verejnosti.

Spolupracoval na hudobnom hranom filme Kdyby tisíc klarinetů (1964). Patril k priekopníkom humoru a dobrej zábavy v divadlách, ale najmä v televízii, v ktorej režíroval špičkové zábavné a hudobné programy s populárnymi hercami a spevákmi. Vynikol réžiami nápaditých silvestrovských televíznych programov, ktoré doteraz neboli prekonané. Veľký úspech dosiahli aj jeho inscenované pesničky.

Priekopníckou režijnou prácou bola séria hudobných, hudobno-zábavných, kabaretných či rozprávkových filmov aj pre deti. Režíroval tiež operetu Jacquesa Offenbacha Parížsky život, hudobné grotesky ako napríklad Večer s Černokňažníkom, ľudové zábavné relácie Soľ zeme, Srdienko moje, seriál Rodný môj kraj… Nakrútil umelecko-dokumentárny film o svojom učiteľovi kreslenia Jozefovi Fodorovi. Bol majstrom vo využívaní filmových trikov a animácie pri nakrúcaní televíznych filmov Snehuliaci a Chrobáci. Jeho réžie sú základným profesionálnym stĺpom slovenskej a československej televíznej tvorby.

O tvorbu Jána Roháča sa zaujímali mnohé periodiká, ako napr. Film a divadlo, Populár, Televízia, Život, Sloboda, Ľud, Práca, Pravda atď. Podpísal sa pod viac ako dvadsať titulov ako divadelný režisér. Všetky mali špičkovú úroveň. Svoje hry režíroval aj v Prahe výlučne po slovensky.

debata chyba