Zomrel český herec Pavel Landovský (78)

V piatok večer zomrel český herec Pavel Landovský (78). Smutnú udalosť potvrdila hercova rodina. Herec, dramatik, bývalý disident a signatár Charty 77 zomrel doma.

11.10.2014 11:11
Pavel Landovský Foto:
Pavel Landovský v jednej zo svojich posledných filmových rolí vo filme Vratné lahve.
debata (19)

Landovský sa narodil v Havlíčkovom Brode 11. septembra 1936. Pôvodne sa vyučil za nástrojára. Po maturite na strojárskej priemyslovke sa štyrikrát márne pokúšal dostať na štúdium herectva na DAMU.

Začínal ako štatista v teplickom divadle, v roku 1960 prešiel ako elév do divadla v Šumperku. Neskôr na desať rokov zakotvil v pražskom Činohernom klube, kde pôsobil aj ako príležitostný dramatik Okrem divadla písal i pre Československý rozhlas.

Landovský sa vypracoval medzi najznámejších československých hercov, hoci nemal nijaké formálne herecké vzdelanie. Po podpise Charty 77 musel v rámci programu Asanácia emigrovať do Rakúska, kde hral vo viedenskom Burghteateri, do Česka sa vrátil po roku 1989.

Diváci si ho pamätajú z filmoch ako Utrpenie mladého Boháčka, Svadba ako remeň, Panzión pre slobodných pánov, Marketa Lazarová, Neznesiteľná ľahkosť bytia či Černí baroni. Jedna z jeho posledných filmových rolí, ktorou sa zapísal do pamätí, bola v českej komédii Vratné lahve, spomína portál iDnes.cz.

Slovenskí diváci si Pavla Landovského pamätajú aj z kultovej komédie Černí baroni.
19 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Pavel Landovský