Grafiti umelec Banksy vytvoril kontroverznú znelku k Simpsonovcom

Britský grafiti umelec Banksy vytvoril kontroverznú znelku k americkému kreslenému seriálu Simpsonovci. Scéna na gauči pred televízorom tentoraz ukazuje dielňu, v ktorej v otrockých podmienkach pracujú na výrobe seriálu a suvenírov k nemu ázijskí robotníci.

11.10.2010 16:30
Simpsonovci Foto:
Simpsonovci
debata

Seriál sa v USA vysiela vyše 30 rokov. V úvode sa vždy najskôr nad mestečkom Springfield rozplynú biele mráčiky a potom môžu diváci nazrieť do školskej triedy, kde Bart prepisuje na tabuľu niektoré zo svojich previnení. Znelka sleduje členov rodiny Simpsonovcov na ceste domov, kde sa všetci zídu pred televízorom.

V Banksyho podaní potom nasleduje približne minútová sekvencia, v ktorej stovky ázijských žien pod dohľadom ozbrojeného dozorcu kreslia jednotlivé rámčeky seriálu. Malé deti rámčeky namáčajú v zdraviu škodlivej chemikálii a ťahajú vešiaky s reklamnými tričkami, kým iní robotníci vytvárajú náplň plyšových figúrok drvením malých milých zvieratiek podobných činčilám. Ťažký náklad ťahá stará unavená panda a na zalepovanie škatúľ slúži hlava mŕtveho delfína s vyplazeným jazykom.

Údajnou inšpiráciou pre Banksyho znelku boli vraj správy o tom, že výroba časti seriálu bola presunutá do Južnej Kórey.

debata chyba