Na Áčku sa ukáže, čo dokážu mladí filmári

Festival študentských filmov Áčko je najmä pre ľudí zvedavých, pretože neponúka diela zvučných mien, ale pokusy tých, ktorí zatiaľ iba hľadajú. Lenže práve to môže byť výhoda, pretože mladí oplývajú energiou a chuťou objavovať. Áčko sa začína v stredu v Bratislave. Aj pre tých, ktorých zaujímajú odpovede na otázky - Aké témy oslovujú študentov filmových škôl na Slovensku a aké vo svete?, Ako sa s tými témami vedia popasovať? alebo Ako "to chodí" na jednej z najstarších filmových škôl Európy?

20.10.2010 08:00
Záber zo snímky Róberta Šuláka O starých... Foto:
Záber zo snímky Róberta Šuláka O starých mládencoch.
debata

Áčko zozbieralo snímky všetkého druhu – hrané, animované aj dokumentárne. A podľa názvu niektorých z nich sa študenti odvolávajú na slávne diela z dejín kinematografie. Pri titule Siedma pečeň (réžia: Miroslav Ardon) sa vybaví Bergman, pri Pulp Fiction (réžia: Adam Felix) zase Tarantino. „Väčšina filmov pracuje s odkazmi z veľkej kinematografie v serióznej rovine. Pulp Fiction sa snaží byť akousi slovenskou adaptáciou, Siedma pečeň sa pohráva s humorom, ale určite nezosmiešňuje,“ vysvetlil PR manažér festivalu Martin Palšovič. „Ešte by som spomenul film Diego, ktorý v mnohom čerpal zo snímky Requiem za sen – cituje ju najmä obrazovo, ale aj ideovo,“ dodal Palšovič.

Spomínané projekty spadajú do kategórie hranej tvorby, ale bohaté zastúpenie majú aj dokumenty. Tvorcovia sa v nich venujú predovšetkým osudom jednotlivcov. Viaceré sa zaoberajú konfliktom minulého so súčasným, názorovými rozdielmi a životom v dvoch odlišných režimoch. Také sú filmy Jar, leto… zima, zima, Jáchymovské chlebíky, Byť sám sebou alebo Dead Skretschock. Objavujú sa však aj rodinné témy ako v prípade titulov Matka či Mamma who bore me. „Ťažké životné osudy sú predostierané vo filme Privet, Anna, kde sa hovorí o psychickej chorobe, alebo v Thajských snoch. A niektoré snímky neriešia veľké životné otázky, ukazujú len zaujímavého človeka, ktorý si žije po svojom a veľmi špecificky, ako to je napríklad v dokumente Migašov neviditeľný orchester,“ uviedol Palšovič.

Festival sa uskutoční na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (Svoradova ulica). V súťažnej časti sa však okrem snímok z VŠMU ocitli aj školské projekty z Banskej Bystrice, Trnavy, z Technickej univerzity Košice či z bratislavskej Univerzity Komenského, Vysokej školy výtvarných umení a Súkromnej umeleckej školy animovanej tvorby.

Do programu Áčka sa dostali aj filmy z Izraela, Rumunska, Francúzska, Fínska či Ruska. Diváci zároveň uvidia výber snímok z talianskeho Centro Sperimentale di Cinematografia a o tejto filmovej škole, ktorá patrí k najstarším, príde porozprávať Paola Ferrariová. Pri tejto príležitosti má byť podpísaná zmluva o výmennom programe Erasmus, čo študentom poskytne možnosť študovať v Taliansku. No a na festivale bude mať prednášku aj český výtvarník Aleš Najbrt, ktorý bude hovoriť o filmovom plagáte.

Štrnásty ročník Áčka potrvá do 23. októbra a vstup na podujatie je zadarmo.

debata chyba