Aj ženy vedia byť poriadne potvory

Producentka a režisérka Tina Diosi sa ponorila do problematiky rodových stereotypov už dávnejšie. Pred časom uviedla dokumentárny cyklus Nie si sama, ktorý mapoval život a problémy súčasných slovenských žien. Seriál Nie si sám je mu akousi mužskou odvetou.

28.10.2010 12:00
Tina Diosi Foto:
Tina Diosi
debata

„Zistila som, že naša spoločnosť je veľmi sfeminizovaná,“ podelila sa Tina Diosi o získané dojmy. „Ženskej emancipácii sa venuje veľa priestoru, chcela som v médiách dať slovo aj mužom.“ Muži sú vraj menej ochotní o sebe hovoriť. „To je len ďalší stereotyp. Aj muži vedia byť citliví a zhovorčiví. S nezdarmi sa dokonca často vyrovnávajú oveľa ťažšie než my ženy,“ namieta Diosi. V 20-dielnom cykle sa venuje úsmevným aj bolestným príbehom. Mužom jej pomáhal porozumieť aj psychiater. „Varoval ma, aby som s touto témou ani nevychádzala na svetlo, že ma ukameňujú,“ spomína. „Nikto vraj o trpiacich mužoch počúvať nechce“.

Napriek tomu je spoločný projekt 15 režisérov už takmer hotový, STV ho odvysiela v budúcom roku. Predstaví sa v ňom aj kandidát na Otca roka, ktorému sa po odlúčení od syna podarilo na Slovensku presadiť striedavú rodičovskú starostlivosť. Práve tento príbeh vnímala Tina Diosi najemotívnejšie. Ďalšie časti sa venujú napríklad mužom, ktorí sa dobrovoľne vzdali úlohy živiteľa rodiny, duševnej kríze mužov, ale aj úsmevnému príbehu ľúbostného trojuholníka.

Producentka sa zamerala výhradne na slovenskú spoločnosť. Verí, že táto problematika je regionálna. „Na Slovensku sme veľmi mechanickí, až chladní,“ tvrdí. Iná, napríklad južanská, nátura je vraj k rodovým úlohám benevolentnejšia.

Cieľom cyklu Nie si sám je otvoriť diskusiu o tom, že by emancipáciu možno potrebovali aj dnešní muži. Ženy sa totiž so svojou rolou obete už príliš zžili. A niekedy vedia byť poriadne potvory.

debata chyba