Festival inakosti chce búrať predsudky

Sonja patrila v Česku medzi vychytených kabaretných umelcov a bola považovaná za najväčšiu hviezdu travesty šou. Jej večne vypredané predstavenia lákali aj mnohé tváre šoubiznisu. Kariéru však časom zničili pracovné konflikty a drogy a Sonja padla na úplné dno. Skončila na ulici a namiesto kabaretných vystúpení sa začala živiť prostitúciou.

17.10.2014 12:14
Hviezda menom Sonja, film Foto:
Snímka Hviezda menom Sonja vznikala dlhých trinásť rokov. Festival ju predstaví vo svetovej premiére.
debata (1)

Dokumentárna snímka Hviezda menom Sonja režiséra Petra Serge Butka vznikala dlhých trinásť rokov. Vo svetovej premiére ju uvedie Filmový festival inakosti. Už ôsmy ročník prehliadky LGBTI kinematografie štartuje v stredu 22. 10. v Bratislave a potrvá do nedele 26. 10.

Zamerané na Nemecko

Medzi novinky v rámci podujatia patrí rozšírenie festivalu do dvoch priestorov. Festivalové projekcie uvidia diváci a diváčky v kinosálach Kina Lumiere a tiež Kina Film Europe. Jedným z hlavných motívov tohto ročníka bude sekcia Deutsche Welle, ktorá je zameraná na súčasnú dramaturgiu nemeckých filmov. "V Nemecku za posledné roky vzniklo pomerne veľa queer filmov. Chceli sme sa pozrieť na to, aké témy sú aktuálne v krajine, ktorá je známa vysokým životným štandardom.“ vysvetlila riaditeľka festivalu Zita Hosszúová. V rámci sekcie sa objavia dva dokumenty a štyri hrané filmy, medzi nimi aj snímka Dve matky z dielne režisérky Anne Zohra Berrached, ktorá mala premiéru na festivale v Berlíne.

Okrem nemeckej queer kinematografie môžu návštevníci a návštevníčky nazrieť do života LGBTI ľudí v Brazílii, Austrálii, Poľsku, vo Francúzsku, v USA, vo Veľkej Británii, vo Švajčiarsku a v Česku. Do programu je zaradený aj slovenský titul – Svätenie Petra Gábora.

Stále plné predsudkov

Festival reaguje podľa slov organizátorov aj na rastúcu homofóbiu a útoky na LGBTI ľudí vo východnej Európe a najmä v Rusku. Tejto témy sa dotýka francúzska dráma Chlapci z Východu režiséra Robina Campilla. „Film ukazuje osudy mladíkov, ktorí prišli do Paríža práve z východoeurópskych krajín. Napriek tomu, že nemajú ani 25 rokov, majú za sebou ťažké životné peripetie. Zväčša prichádzajú bez oficiálnych dokladov a bez peňazí – aby prežili, často sa z nich stávajú prostitúti,“ opisujú organizátori.

Riaditeľka jediného podujatia na Slovensku, ktoré svoj program venuje výlučne snímkam s problematikou homosexuality, bisexuality či transsexuality, dodáva, že cieľom festivalu je ukázať rôznorodé životné príbehy LGBTI ľudí. "Mrzí nás, že vnímanie LGBTI ľudí je stále skreslené a plné predsudkov, klamstiev a mýtov. Radi by sme to zmenili, aby sa nám v tejto krajine spolu dobre žilo.“

Okrem filmov je pripravený aj sprievodný program, v rámci ktorého bude výstava, párty, diskusia a brunch. Patrónom Filmového festivalu inakosti je herečka Zuzana Kronerová a herec Richard Stanke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti #program #LGBTI+