Ekotopfilm aj s mužom, ktorý žije bez peňazí

Ekológia je téma moderná, atraktívna, ale najmä naliehavá. Aj preto sa podujatia Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm, ktorý v pondelok 20. októbra štartuje už svoj 41. ročník, konajú pre všetkých bezplatne.

20.10.2014 08:00
Pestovateľské mestá, film Foto:
Záber z filmu Pestovateľské mestá.
debata

Festival sa venuje problematike vzťahu ľudí a prírody, trvalo udržateľného rozvoja, ale napríklad aj plytvania potravinami vo vyspelých častiach sveta. Prinesie do bratislavského hotela Tatra spolu hneď osemdesiat zaujímavých dokumentov.

Päťdňový festival opäť ponúka množstvo projekcií, diskusií aj zaujímavých stretnutí s filmármi či aktivistami. Ťahákom aktuálneho ročníka budú podľa organizátorov predovšetkým skutočné príbehy. O svoju životnú skúsenosť s tým, ako sa dá žiť aj bez peňazí a najesť sa z kontajnerových potravín, sa napríklad osobne podelí známy nemecký aktivista Raphael Fellmer, autor knihy Život bez peňazí.

Desiatky filmov v programe rozličných sekcií festivalu zavedú diváka do najrôznejších kútov sveta. V americkej snímke Pestovateľské mestá napríklad uvidia inšpiratívne príbehy mestských pestovateľov, ktorí prinášajú nový pohľad na produkciu aj distribúciu potravín. Taliansky film Nízkonákladové masy zase očami antropológa skúma vývoj novodobého turizmu a jeho vedľajšie efekty. Pondelňajší otvárací ceremoniál spestrí snímka Hodváb z Madagaskaru, ktorá nahliada do praxe fair-trade a jej významu pre lokálne komunity.

K sprievodným podujatiam festivalu patrí aj Trh nápadov na prosperitu, ktorý ponúka fórum pre autorov podnikateľských projektov v oblasti gastronómie. Alebo workshop so študentmi vysokej školy, ktorí návštevníkom ukážu, ako sa nakrúca dokument. Na festival so sebou môžete priniesť napríklad aj staré mobilné telefóny, použitý kuchynský olej či obnosené šatstvo – všetko sa na mieste zbiera za účelom recyklácie.

Ekotopfilm potrvá v Bratislave od 21. do 24. októbra. Presne o mesiac neskôr sa začne jeho košická a následne aj žilinská časť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #ekotopfilm #udržateľný rozvoj