Dušan Rapoš: Dôležitejší než umelecký odkaz, je odkaz genetický

Dušan Rapoš sa momentálne opäť vydáva po stopách lásky a k životu prebúdza slávne dielo Peter a Lucia.

18.11.2010 09:00
Dušan Rapoš Foto:
Slovenský režisér Dušan Rapoš.
debata

Meno režiséra a scenáristu Dušana Rapoša je späté s divácky úspešnou sériou filmov Fontána pre Zuzanu. Tri časti vznikli v priebehu štrnástich rokov, pričom najmä posledný diel sa dočkal niekoľkých medzinárodných ocenení na filmových festivaloch, zaujal napríklad v Atlante či vo Filadelfii.

Odpovede Dušana Rapoša

Pod jeho taktovkou vznikli aj snímky Cinka Panna, Karel Kryl – Kto jsem…? či Suzanne. Jeho poslednou umeleckou výzvou sa stal slávny príbeh lásky z pera spisovateľa Romaina Rollanda Peter a Lucia, z ktorého Dušan Rapoš vytvoril rockovú operu. Slovenskí diváci si ju budú môcť vychutnať už 9. decembra v kočickej Steel Aréne.

Známy režisér sa v roku 2000 v Las Vegas oženil s herečkou Evou Vejmělkovou, s ktorou má dve malé dcéry, Ritu a Taru. Rodina žije v českom Havířove. Z prvého manželstva má Dušan Rapoš dve dospelé dcéry. Ako v rozhovore priznal, s pri­búdajúcim vekom prehodnotil hierarchiu hodnôt a zistil, čo je v živote naozaj podstatné a dôležité. Druhé otcovstvo si vychutnáva o niečo intenzívnejšie. „Človek časom prehodnotí hierarchiu svojich hodnôt a zistí, že tým najdôležitejším v živote je jeho vlastná rodina a predovšetkým deti. Je paradoxom, že v čase rannej umeleckej mladosti, keď som trošičku zanedbával prvé dve deti kvôli tomu, že som sa chcel stať veľkým umelcom, čo bolo prejavom typického egoizmu mladého, začínajúceho umelca, som dosiahol menej v umení, ako v poslednách rokoch, kedy je pre mňa prvoradá rodina a umenie až na druhom mieste,“ povedal. Viac o živote a tvorbe Dušana Rapoša sa dočítate v jeho odpovediach.

debata chyba