Jeden svet uvedie filmy bez obalu a hrdinov bez masiek

Možno by sme sa mali o svoje tajomstvo z vojny podeliť. Ale tam, kde panuje mier, nikto nechce nič vedieť. Nikoho to nezaujíma. Aj to hovorí Anna Politkovská v dokumente Anna v prvej línii. Režisérka Masha Noviková nakrúcala s novinárkou počas ciest do Čečenska od roku 2000. Jej film prináša jedinečnú výpoveď o nezmyselnom konflikte. Je v kolekcii viac ako šesťdesiatich dokumentov, ktoré uvedie 11. ročník festivalu Jeden svet. Začína sa v utorok, v Bratislave potrvá do 28. novembra. Vybrané filmy sa budú premietať do konca januára v pätnástich slovenských mestách.

22.11.2010 14:00
Film Afganská superstar rozpráva o návrate... Foto:
Film Afganská superstar rozpráva o návrate popkultúry do krajiny, tridsať rokov sužovanej vojnami.
debata

„Prinášame filmy bez obalu a hrdinov bez masiek. Vyrozprávajú neuveriteľné a pritom absolútne skutočné príbehy, z ktorých vám prebehne mráz po chrbte. Je v nich sila,“ povedala riaditeľka festivalu Nora Beňáková.

Jedna z ôsmich festivalových kategórií je už po tretí raz vyhradená slovenským dokumentom. O najlepšom rozhodne medzinárodná porota. Už tradične je v programe kategória venovaná ľudským právam. Hrdinovia dokumentov rozprávajú príbehy často márneho boja a utrpenia, ktoré však nemožno ignorovať. Ďalšia sekcia je tento rok zaostrená na Irán a Afganistan. Na extrémistov, neonacistov a nacionalistov zaostruje kategória Znášanliví/Nez­nášanliví. Európskemu roku boja proti chudobe je venovaná sekcia Bohatstvo chudobných.

Dokument Zomrieť ukameňovaním uvedie v Bratislave jeho režisér Mohammad Reza Kazemi z Iránu. Nemecký filmár Stefan Weinert príde s dokumentom Čelom k svetu a český dokumentarista Martin Mareček predstaví svoju novinku Auto Mat o boji cyklistov proti nadvláde áut v Prahe.

Podrobné informácie o 11. ročníku festivalu Jeden svet sú na www.jedensvet.sk

debata chyba