V Jihlave sa predvedú aj slovenské dokumenty

Nefunkčný systém sociálnej starostlivosti, na ktorý doplácajú tí najzraniteľnejší, komplikované vzťahy v dvojjazyčnom pohraničí či život v rodine s autistickým dieťaťom. Aj takéto námety prinášajú slovenskí filmári na 18. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava. Ten štartuje vo štvrtok 23. a potrvá do 28. októbra.

23.10.2014 14:00
Felvidék - Horná zem Foto:
Cenu z Jihlavy na Slovensko možno prinesie filmárka Vladislava Plančíková, súťažoť bude jej debut Felvidék - Horná zem.
debata

Slovenský film má na českom festivale dokumentov už tradične pestré zastúpenie. Zabojuje aj o niektoré z jeho cien – v súťažnej kategórii Medzi morami, ktorá reprezentuje krajiny a národy strednej a východnej Európy a ich vzájomné vzťahy, bude mať napríklad Slovensko hneď dvoch zástupcov. Do sekcie sa dostala novinka Zuzany Piussi s názvom Priamy prenos. Na pozadí mediálne známeho prípadu utýraného dievčatka odhaľuje nefunkčný systém sociálnej starostlivosti, ktorý by podobným prípadom mal predchádzať. Konkurenciu bude tejto snímke robiť aj pozoruhodný debut Vladislavy Plančíkovej Felvidék – Horná zem o tabuizovanej problematike slovensko-maďarských vzťahov, ktorý nedávno získal aj jednu z hlavných cien filmového festivalu v Budapešti.

V sekcii Medzi morami ďalej bude súťažiť napríklad aj rakúsky dokument V pivnici, ktorý prináša satirický pohľad do nevšedného súkromia niekoľkých Rakúšanov, alebo ukrajinská snímka Euromajdan: Hrubý zostrih, ktorá je kolektívnym pohľadom mladej generácie filmárov na krvavé povstanie.

Najprestížnejšou medzinárodnou súťažou je v Jihlave sekcia Opus Bonum, kde sa aj tento rok zišla zostava silných a zásadných snímok z celého sveta. Je medzi nimi napríklad aj spoločné dielo siedmich nezávislých iránskych dokumentaristiek Povolanie: Dokumentaristka, v ktorom sa tieto odvážne ženy vyznávajú z túžby zachycovať realitu navzdory nebezpečiu. Za pozornosť iste stojí aj taliansky experiment Tvojimi očami, ktorý sa pokúša sprostredkovať divákovi svet slabozrakých.

Výsostným ringom pre domácich filmárov je sekcia Česká radosť – no aj do tej sa podarilo prebojovať jednej slovenskej dokumentaristke. Konkrétne Viere Čákanyovej, ktorá sa spolu s viacerými českými filmármi podieľala na projekte Gottland – voľnej adaptácii rovnomennej knihy, v ktorej poľský novinár Mariusz Szczygieł opisuje Česko spôsobom, aký by hádam nevymyslel ani Kafka. K najatraktívnejším českým dokumentom v programe festivalu patrí titul Danielov svet. Režisérka Veronika Lišková v ňom pred kameru posadila študenta a spisovateľa, ktorý sa otvorene priznáva k pedofílii, hoci tvrdí, že by žiadnemu dieťaťu neublížil.

Slovenské filmy sa na jihlavskom festivale budú skloňovať aj v sprievodnej časti určenej pre filmových profesionálov. Jej súčasťou je aj vyhľadávaný trh East Silver, ktorý už šesť rokov ponúka súťaž Silver Eye pre najlepšie dokumenty zo strednej a východnej Európy. Z krátkych filmov sa o cenu budú uchádzať aj snímky Homo Video. Človek pozerajúci slovenskej režisérky Kataríny Hlinčíkovej a Druhý pokus Petra Kerekesa (v kinách sa už objavil ako súčasť poviedkového filmu Slovensko 2.0). V kategórii dlhometrážnych filmov má šancu získať cenu Silver Eye najnovší film režiséra Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko o živote rodín s autistickými deť­mi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kerekes #Zuzana Piussi #Vladislava Plančíková #dokumentárne filmy #Jaro Vojtek #Jihlava #slovenskí dokumentaristi