Herci podpísali vyhlásenie za RTS

Približne tridsiati slovenskí herci podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad narábaním s verejnými zdrojmi, určenými na podporu pôvodnej slovenskej tvorby v Audiovizuálnom fonde (AVF) a STV na základe Zmluvy so štátom.

15.12.2010 07:00
Henrieta Mičkovicová a Ľuboš Kostelný
Henrieta Mickovičová a Ľuboš Kostelný podporili verejné vyhlásenie za očistu AVF, zlúčenie STV so SRo a vznik RTS
debata

Signatári považujú kroky ministerstva kultúry za očistu AVF, zlúčenie STV so SRo a vznik RTS za správne a sú pripravení ministrovi Krajcerovi v jeho snahe pomáhať.

„Odmietam sa prizerať na úpadok STV a AVF, ktorý spôsobila skupinka ľudí zvláštnym používaním verejných finančných prostriedkov, určených predovšetkým na kultúru,“ povedala na margo výzvy pre Pravda.sk herečka Henrieta Mickovičová. „Pripadá mi to ako bohapusté rozkrádanie, pretože za tých 20 rokov som sa za verejné financie doteraz nedočkala ani kvantity, ani kvality a tváriť sa, že sa ma to netýka, keďže som právoplatný a najmä svojprávny člen tejto spoločnosti, považujem za nezodpovedné.“

Svoj názor pridal aj Ľuboš Kostelný. „Bol by som skutočne rád, keby sa nemalé finančné prostriedky, ktoré sú každoročne vyčlenené na pôvodnú tvorbu, konečne rozumne využili na ich pôvodný zmysel a nestrácali sa nenávratne v čiernych dierach ‚akožeproducentov‘. Bol by som skutočne rád, keby Slovenská televízia konečne poskytla divákom alternatívu ku komerčným televíziám. Bol by som skutočne rád, keby silná generácia dokumentaristov, ktorá na Slovensku vznikla, zázračne napriek hrozným podmienkam, konečne dostala v STV partnera, nie nepriateĺa. Bol by som skutočne rád, keby som si konečne zapol STV a po minúte nemusel prepnúť. Preto vkladám nádej, že plánovaná zmena prinesie zlepšenie, lebo sa nedokážem ubrániť pocitu, že horšie to už byť nemôže. Držím však palce Slovenskému rozhlasu, aby to ustál a aby sme neprišli o Rádio FM, lebo patrí k tomu najlepšiemu, čo máme.“

Verejné vyhlásenie v plnom znení

My, dolupodpísaní, už dlhší čas so znepokojením sledujeme situáciu s narábaním s verejnými zdrojmi určenými na podporu pôvodnej slovenskej tvorby či už v Audiovizuálnom fonde, alebo v Slovenskej televízii, hlavne prostriedky používané na základe Zmluvy so štátom. Informácie zverejnené v tlači k návrhu Dodatku na rok 2011 a Dodatok na rok 2010 nás prinútili k tejto výzve.

Musíme konštatovať, že za danej situácie považujeme kroky Ministerstva kultúry za očistu AVF a zlúčenie STV a SRO za jediné možné. Budeme pozorne sledovať ďaľší vývoj a v prípade potreby ponúkame našu pomoc.

Sme jednoznačne za jasný a transparentný systém, ktorý by v nasledujúcich obdobiach zabezpečil prostriedky na výrobu nie len vybranej skupine lobistov a tzv. podnikateľov, ale financoval by výrobu naozajstnej pôvodnej tvorby. K tomu je prvý krok, ktorým je prijatie zákona o vzniku RTS nevyhnutnou súčasťou.

Vyhlásanie podpísala napríklad Zuzana Fialová, František Kovár, Alexander Bárta, Ľuboš Kostelný, Marián Miezga, Elena Podzámska, Henrieta Mickovičová, Zuzana Vačková, Zuzana Tlučková, Peter Sklár, Zuzana Kocúriková, Robert Roth, Robert Jakab, Tomáš Maštalír či Táňa Pauhofová.

debata chyba