Larry King: Namiesto zbohom, čo takto dovidenia

Tak sa lúčil vo štvrtok Larry King so svojím obecenstvom, ktoré bolo jeho večernej šou na CNN verné neuveriteľných 25 rokov nepretržitého vysielania. Svojou dĺžkou sa tak vysielanie Larry King Live zapísalo aj do Guinnessovej knihy rekordov. "Ešte raz sa vám všetkým chcem poďakovať za to, že ste spravili z toho posledného večera jeden z najlepších v mojom živote," poďakoval sa prostredníctvom sociálnej siete Twitter legendárny moderátor svojmu publiku v piatok 17. decembra.

20.12.2010 10:03
Larry King
Televízny moderátor Larry King.
debata

Trému mal len prvý raz
Lawrence Harvey Zeiger po kariére moderátora túžil od malička. Po otcovej predčasnej smrti sa prestal zaujímať o vzdelanie. Keď skončil štúdium na strednej škole, odcestoval z rodného Brooklynu na Miami, ktoré vraj bolo v tom čase najvhodnejším miestom pre štart moderátorskej kariéry. Zamestnal sa v miestnej rozhlasovej stanici. Spočiatku však jeho pracovnou náplňou bolo najmä umývať a upratovať. Osud si však našiel svoju cestu, čoskoro po náhlom odchode jedného z moderátorov sa Larry dostal po prvý raz za mikrofón. Bolo to v roku 1957 a Larry, ktorý zároveň prijal zvučný pseudonym King, mal práve 24 rokov.

Ako sám neskôr spomínal, jeho prvá skúsenosť so živým vysielaním bola zároveň prvou aj poslednou skúsenosťou s trémou. „Úvodnú znelku programu som musel pustiť dvakrát, nedokázal som totiž zo seba vydať ani hlások,“ priznal sa pre Emmylegends.com. Práve vtedy sa však odhodlal byť jednoducho sám sebou a dodnes je mimoriadne hrdý na to, že sa na svojich hostí nikdy nepripravoval. Naopak, vždy vedel o nich len toľko, čo jeho publikum.

Po takmer tridsiatich rokoch od jeho nesmelých začiatkov v lokálnom rozhlase King po prvý raz zasadol do svojho legendárneho kresla pred kamerami CNN. Pilotný diel jeho talkšou Larry King Live sa sústredil na konšpiračné teórie o mimozemských civilizáciách. Odvtedy hostil vo svojom štúdiu takmer každého, kto niečo vo svojom odvetví znamenal. Politikov od Billa Clintona, ktorý bol hosťom aj v jeho poslednej relácii, napríklad až po Mikuláša Dzurindu. Hercov od Marlona Branda až po Brucea Willisa. Spevákov ako Frank Sinatra, Barbra Streisandová, ale aj Snoop Dog či Lady Gaga. Neraz jeho talkšou zohrávala úlohu aj v súdnych sporoch celebrít, naposledy sa napríklad Wesley Snipes pokúšal vyhnúť väzeniu pomocou kontroverzného vyhlásenia jedného z porotcov, ktoré si verejnosť vypočula práve v Kingovej šou. Kingovo interview s modelkou Oksanou Grigorievovou sa dokonca stalo priamym súdnym dôkazom v jej spore s expartnerom Melom Gibsonom.

Nesnažte sa byť Larrym Kingom
Na rozdiel od mnohých iných kolegov, Larry King si nikdy veľmi nezakladal na šovinistickej sebaprezentácii. Ako sám povedal pre Emmylegends.com, jeho mottom bol vždy poznatok, že sa nikdy nič nenaučil pri tom, keď sám rozprával. „Počúvať je oveľa dôležitejšie, ako sa pýtať. Buďte zvedaví a veľa sa pri tom naučíte. A nesnažte sa byť Larrym Kingom. Buďte radšej sami sebou,“ tak znela jeho rada tým, ktorí by sa chceli vydať v jeho šľapajach.

To, že sa chystá opustiť televízne obrazovky, oznámil hviezdny moderátor verejnosti už v lete. Ako oficiálny dôvod uviedol, že sa chce začať viac venovať svojej rodine, jeho siedme manželstvo vraj bolo na pokraji krachu. Neoficiálne špekulácie však hovorili aj o tom, že sa v poslednom čase výrazne znížila sledovanosť jeho talkšou. „Nestáva sa často, že by som nevedel, čo povedať,“ lúčil sa vo štvrtok Larry King so svojím verným publikom so slzami v očiach. Zároveň mu sľúbil, že sa z verejného života nemá v pláne vytratiť celkom. Pre CNN bude pokračovať v špeciálnych reláciách a vrátiť by sa chcel aj do rozhlasu. Na jeho prestížne miesto zasadne Angličan Piers Morgan, ktorého v USA poznajú ako porotcu v šou Amerika má talent a v rodnej Veľkej Británii dlhé roky pôsobil na poste editora denníkov The Sun a Daily Mirror.

Podľa informácií agentúry AP poslednú šou Larryho Kinga sledovalo vo štvrtok večer 2,24 milióna divákov.

debata chyba