Votrelec sa vracia. A je v najlepších rukách

Je to už trinásť rokov, čo sa zastavilo vyčíňanie mimozemského monštra z filmovej série Votrelec. Nezastavilo sa však naveky. Teraz ho chce prebudiť k životu režisér Ridley Scott, ktorý stál aj pri jeho zrode. Hovorí sa o tom, že nový príbeh sa bude odohrávať pred udalosťami z prvej časti série, že vzniknú až dve snímky a dokonca v 3D.

21.12.2010 08:00
Záber z filmu Votrelec. Foto:
debata

Ridley Scott už mal na konte množstvo reklám, ale iba jeden celovečerný film, keď začal nakrúcať sci-fi horor Votrelec (1979). Diváka ponoril do temných hlbín vesmíru, kde nikto nezačuje ľudské výkriky, a vyrozprával príbeh nákladnej lode Nostromo, ktorá pristane na nehostinnej planéte a odvezie si odtiaľ suvenír v podobe cudzorodého organizmu. Čudný živočích prechádza rýchlym vývojom a stáva sa z neho dvojmetrové, veľmi odolné a rafinované monštrum. Začína prerieďovať posádku Nostroma a napokon narazí na odpor Ellen Ripleyovej. Tú stvárnila vtedy prakticky neznáma Sigourney Weaverová.

Príbeh pripravovaného projektu, ktorý má vzkriesiť umlčanú sériu, sa však odohráva ešte pred narodením Ripleyovej. Diváci si azda pamätajú sekvenciu z prvého Votrelca, kde sa po pristátí na cudzej planéte dostane posádka Nostroma k vesmírnej lodi plnej votrelčích vajec. Objavia tam aj mŕtvolu záhadnej postavy v kresle. Scotta teraz zaujíma, kto to bol, odkiaľ prišiel, s akým poslaním? Vo vzduchu visí aj otázka, či boli votrelci stvorení ako biologické zbrane, ako organizmy, ktoré dokonale vyčistia planétu. O aký typ vesmírneho inžinierstva tu ide?

Bude to fungovať?
Na pôvodnom filme z roku 1979 bola najpozoruhodnejšia atmosféra, ktorú sa Scottovi podarilo vytvoriť obrazovou štylizáciou prostredia a spôsobom rozprávania. Útroby Nostroma sú neprehľadné, špinavé, plné tmavých zákutí a v momente, keď do nich vkĺzne vražedné monštrum, umocňuje sa ich tiesnivosť. Scott pomaly prechádza chodbami, v tichu necháva vyznieť ruchy, pohráva sa s obeťou, odďaľuje okamih jej smrti, znervózňuje diváka. A monštrum väčšinou neukazuje vcelku. Keď sa režiséra pýtali, či by aj teraz mohol urobiť film v rovnakom štýle, odpovedal: „Myslím si, že to bude fungovať.“

Herecké obsadenie zatiaľ nie je potvrdené, ale v súvislosti s hlavnou ženskou úlohou sa hovorí o švédskej herečke Noomi Rapaceovej. Na Scottovej novinke sa má pritom podieľať aj švajčiarsky výtvarník H. R. Giger, ktorý dizajnoval monštrum pre prvého Votrelca a získal Oscara za vizuálne efekty. Premiéra nového filmu slávnej série sa uskutoční zrejme až v roku 2013.

A je to séria, ktorá zlákala samých slávnych režisérov. Druhú časť nakrútil pod názvom Votrelci (1986) James Cameron, a to v oveľa akčnejšom duchu ako Scott. Na tretej z roku 1992 pracoval David Fincher a štvrtú časť Votrelec: Vzkriesenie (1997) má na svedomí francúzsky režisér Jean-Pierre Jeunet, tvorca populárnej Amélie z Montmartru. Za najlepší film však možno označiť práve ten prvý.

Fincher robí remake, Cameron sa hrá s 3D
Spomínaná Noomi Rapaceová si zahrala hlavnú úlohu v snímke Muži, ktorí nenávidia ženy, nedávno uvedenej aj v slovenských kinách. Rapaceová v nej stvárnila outsiderku Lisbeth, počítačovú hackerku, ktorá sa s novinárom Mikaelom púšťa do vyšetrovania veľkej rodinnej záhady. No a režisér David Fincher v súčasnosti pracuje na americkom remake tohto úspešného škandinávskeho titulu. Do hlavných úloh obsadil Daniela Craiga a Rooney Mara a výsledok budú môcť diváci posúdiť o rok. Fincher si však v súčasnosti isto vychutnáva aj ocenenia pribúdajúce na konto jeho filmu Sociálna sieť, ktorý hovorí o počiatkoch Facebooku a jeho zakladateľovi Markovi Zuckerbergovi.

James Cameron sa zase spojil s režisérom Andrewom Adamsonom, tvorcom prvých dvoch Shrekov, aby sa pustili do filmového dobrodružstva so súborom Cirque du Soleil. Radi by sprostredkovali spektakulárnosť ich vystúpení v obrazovo príťažlivej 3D snímke. „Zábery, ktoré sme nakrútili, sú veľkolepé. Viem, že Andrew Adamson ich zakomponuje do unášajúceho, akoby snového rozprávania, ktoré zhypnotizuje divákov po celom svete,“ cituje Camerona internetová stránka baysidenews.net.

Na tomto projekte bude Cameron spolupracovať ako producent. Ako režisér, samozrejme, myslí aj na pokračovania svojho megaúspešného 3D filmu Avatar z roku 2009. Ridley Scott sa však púšťa do pokračovania snímky, ktorú nakrútil pred 31 rokmi. Pýtali sa ho teda, ako sa asi bude cítiť, keď vstúpi na „pľac“ nového Votrelca. „Bude to zvláštne, pretože som vždy hovoril, že nikdy neurobím žiadne pokračovanie,“ odpovedal v rozhovore na stránke mtv.com.

debata chyba