Horor ukrytý do pozlátky

Život v nablýskanom Hollywoode vyzerá ako novodobá rozprávka. Princeznou či princom však nemôže byť každý. A ani tí, na ktorých sa vrtkavé šťastie predsa len usmeje, ešte zďaleka nemajú vyhraté.

01.11.2014 09:00
Mapy ku hviezdam Foto:
Mia Wasikowska stvárnila v novinke Davida Cronenberga popálené dievča s temnou minulosťou.
debata

Boj o miesto v žiare reflektorov sa totiž nikdy nekončí, a keď sa mu raz človek oddá, na nič iné už v živote priestor neostáva. Bizarný svet plný klamstiev, sexu, nočných môr, narušených detí, vália a komplexov si vzal vo svojom najnovšom filme na mušku uznávaný režisér David Cronenberg. Jeho hviezdne obsadená dráma Mapy ku hviezdam hraničí s hororom.

Keď sa prvýkrát na plátne stretávame so škaredo popálenou Agathou (Mia Wasikowska), môžeme ju považovať za naivnú fanúšičku filmového sveta, ktorá prichádza do Hollywoodu dotknúť sa hviezd – aspoň tých kamenných na chodníku slávy. Realita je však iná a nevinne pôsobiace dievča sa v skutočnosti vracia na miesto činu. Dcéra slávneho terapeuta strávila roky na psychiatrickej klinike po tom, čo v čudesnom záchvate ohrozila život svojho mladšieho brata Benjieho (Evan Bird). Z toho sa medzičasom stala veľká detská hviezda, ale výstredným správaním a drogovými úletmi svoju žiarivú kariéru stále sabotuje.

Agatha prichádza hľadať odpustenie, no namiesto aby zaklopala priamo na rodičovské dvere, dá sa najať starnúcou herečkou Havanou (Julianne Moore) ako osobná asistentka. Havana zatiaľ prežíva svoje vlastné trápenie. Po celý život sa snaží vymaniť z tieňa svojej slávnej matky, ktorá ju týrala a ponižovala, no jej tragická smrť v plameňoch ju neprestáva mátať. Aby sa s matkiným duchom konečne zmierila, pokúša sa získať jej niekdajšiu rolu vo filmovom remaku. Presvedčiť režiséra, že je tou pravou, však nie je jednoduché a prináša ešte viac frustrácie.

Mapy ku hviezdam nie sú filmom, ktorý by v divákovi zanechával nejakú nezmazateľnú stopu. Pripomína skôr priemerný román uznávaného bestselleristu, v ktorom všetko do seba krásne zapadá a každá postava prechádza dostatočným vývojom, aby sa čitateľ nestíhal nudiť. David Cronenberg (Mucha, Cosmopolis) urobil z Hollywoodu klaustrofobický mikrosvet plný nešťastia a hnevu. Jeho rozprávačský štýl je však taký ľahký, akoby vám len tak mimochodom rozprával zábavné historky kdesi nad kávou, a tak rozhodne nijako nedusí. Práve naopak, film pôsobí veľmi sviežo, a ak vám aj témou či hereckým obsadením trafí do gusta, čaká vás kvalitný filmový zážitok. Samotný film o diváka však príliš nebojuje. Drží si ho skôr od tela, akoby sebavedomo vravel: ber alebo nechaj tak… Tak beriete?

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Mapy ku hviezdam / USA, 2014 / réžia: David Cronenberg / scenár: Bruce Wagner / hudba: Howard Shore / hrajú: Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, John Cusack, Olivia Williams a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 30. októbra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #David Cronenberg #Mapy ku hviezdam