V Berlíne si pripomenú Bergmana, uvedú aj film slovenskej režisérky

Aj diela jedného z najvýznamnejších režisérov 20. storočia, švédskeho filmára Ingmara Bergmana, ponúkne v retrospektíve 61. ročník berlínskeho filmového festivalu, ktorý sa začne 10. februára.

19.01.2011 14:00
Liv Ullmann Foto:
Zaspomínať si na Ingmara Bergmana príde do Berlína aj Liv Ullmannová.
debata

„Bergman nie je neznámy režisér, nie je to, ak chcete, objav, ale jeden z najslávnejších režisérov európskeho autorského filmu, akých si človek vie predstaviť,“ povedal v rozhovore na stránkach festivalu zostavovateľ retrospektívy Rainer Rother. „Zároveň však musíte uznať, že jeho diela už prakticky nepremietajú v kinách, teda na mieste, pre ktoré ich stvoril,“ zdôvodnil Rother výber Bergmana.

Okrem jeho známych filmov ako Siedma pečať, Fanny a Alexander či Mlčanie ponúkne festival aj Bergmanove menej známe diela. Medzi nimi film Štvanica Alfa Sjöberga z roku 1944, ku ktorému Bergman napísal scenár, drámu Za šťastím z roku 1950 či Bergmanov režijný debut Kríza z roku 1946. Podľa festivalovej stránky uvedie retrospektíva všetky Bergmanove filmy, ktoré nakrútil pre kiná. O spolupráci a živote so slávnym režisérom prídu porozprávať herečky Harriet Anderssonová, Gunnel Lindblomová a Liv Ullmannová. Retrospektíva bude zároveň doplnením výstavy Ingmar Bergman – pravda a lži v berlínskom Filmhause na Potsdamer Platzi, ktorá ukazuje doteraz nevystavované Bergmanove osobné materiály.

Festival sa rozhodol podporiť aj iránskeho režiséra Džafara Panahiho. Kritika iránskeho režimu nedávno doma odsúdili na šesť rokov väzenia, pričom mu na 20 rokov zakázali nakrúcať filmy, písať scenáre či poskytovať rozhovory. „Využijeme každú možnosť, aby sme protestovali proti tomuto drastickému verdiktu,“ povedal riaditeľ festivalu Dieter Kosslick, ktorý pôvodne dúfal, že Panahi bude členom tohtoročnej festivalovej poroty. Panahiho, ktorý v Berlíne zvíťazil pred piatimi rokmi so snímkou Ofsajd, si tak Berlinale pripomenie aspoň niekoľkými filmami.

O hlavnú cenu, Zlatého medveďa, sa tento rok bude uchádzať 16 filmov z 22, ktoré premietnu v súťažnej sekcii. Nie je medzi nimi žiaden slovenský ani český film. V sekcii Fórum však uvedú vo svetovej premiére slovensko-český film Zuzany Liovej Dom; český dokument Nesvadbov Eriky Hníkovej, ktorý sa odohráva v slovenskej obci Zemplínske Hámre a debut českého režiséra Václava Kadrnku Osmdesát dopisů.

Berlinale, ktoré spolu s Benátkami a Cannes patrí k trojici najprestížnejších európskych filmových festivalov, sa skončí 20. februára.

debata chyba