Dušan Hanák si priviezol z Terstu cenu za celoživotné dielo

K desiatkam ocenení, ktoré získal za svoju filmovú tvorbu Dušan Hanák, pribudla cena Stredoeurópskej iniciatívy. Jeden z najvýznamnejších slovenských režisérov si ju prevzal na Medzinárodnom filmovom festivale Alpen Adria v Terste. Organizátori udelili Hanákovi cenu za celoživotné dielo a uviedli štyri jeho filmy. Režisér, ktorého filmy patria v zahraničí k najžiadanejším, si ocenenie prevzal osobne.

29.01.2011 12:00
Dušanovi Hanákovi odovzdal cenu za celoživotné... Foto:
Dušanovi Hanákovi odovzdal cenu za celoživotné dielo Gerhard Pfanzelter, generálny sekretár Stredoeurópskej iniciatívy.
debata

„Po Veľkej cene medzinárodnej poroty na 29. medzinárodnom festivale autorského filmu Sanremo 1986, po Cene za celoživotné dielo udelenej na 5. medzinárodnom festivale umeleckých filmov Bergamo 2006, po udelení Literárnej ceny Elsy Morante na 3. ročníku festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj 2010 v Bratislave, je toto ocenenie štvrtou veľkou cenou z Talianska, z krajiny filmovej kultúry a tradície,“ povedal Dušan Hanák po návrate z Terstu a dodal: „Mám radosť, že niektoré moje filmy vydržali veľa rokov, majú univerzálnu platnosť a oslovujú medzinárodné publikum.“

V kolekcii Hanákových snímok, ktoré premietli na festivale v Terste, bol jeden z najhranejších slovenských filmov v zahraničí Obrazy starého sveta. Diváci si mohli pozrieť aj filmy 322, Ružové sny a Papierové hlavy. Slovenskú filmovú tvorbu zastupoval na festivale aj animovaný film Kataríny Kerekesovej Kamene.

debata chyba