November v znamení hereckých koncertov

Ani ten najlepší scenár sa nemusí stretnúť s diváckym úspechom, ak si nevezme na pomoc talentovaného herca. Strhujúci výkon, naopak, dokáže z priemernosti pozdvihnúť film až na hranicu geniality. Hoci sa rok 2014 chýli ku koncu, slovenskému divákovi zostali dosiaľ odopreté viaceré z jeho filmových vrcholov. Už od piatka sa to pokúsi naprávať Medzinárodný filmový festival Bratislava - v jeho programe je hneď niekoľko titulov, ktoré zahraniční recenzenti skloňujú spolu so slovnými spojeniami "herecký koncert" či "horúci adept na Oscara".

04.11.2014 15:17
Birdman, Michael Keaton Foto:
Michael Keaton sa vraj v čiernej komédii Birdman dočkal životnej roly.
debata

Oboje rozhodne platí o dráme Foxcatcher režiséra Bennetta Millera, ktorého filmografia už ukrýva skvosty ako Capote a Moneyball. Jeho novinka sa opiera o skutočný príbeh zápasníkov Marka a Davida Schultzovcov a ich excentrického milionárskeho sponzora Johna du Ponta. Ich vzťahy napokon vyústili až do nepochopiteľnej krvavej drámy. Silný námet ponúka hneď niekoľko vďačných hereckých príležitostí a ak sa dá veriť kritikom, žiadna z nich nezostala nevyužitá. V súvislosti so snímkou sa hovorí o hereckom prelome Channinga Tatuma (dosiaľ zaškatuľkovaného skôr ako lákadlo pre tínedžerky), ale aj staršieho Steva Carella, ktorého mnohí už vidia prednášať ďakovnú reč za Oscara.

Snímku Foxcatcher premietnu na MFF Bratislava v rámci sekcie Panoráma, ktorá je tradičným miestom výskytu festivalových premiér. Rovnaká sekcia ponúka aj ďalšieho adepta na herecké ceny – Michaela Keatona, ktorý si podľa ohlasov na snímku Birdman na svoju životnú rolu počkal až do veku 63 rokov. Titulnú úlohu v čiernej komédii o vyslúženom hercovi zo superhrdinskej ságy mu filmár Alejandro Gonzáles Iñárritu iste zveril aj s ohľadom na jeho filmovú minulosť Batmana. Film však vraj využíva aj jeho dosiaľ dobre ukrývaný zmysel pre absurdný humor.

Dosiaľ neveľmi známe tváre posunul do centra pozornosti nezávislý film Whiplash, ktorý je kritikmi považovaný za jednu z najoriginál­nejších hudobných drám ostatných rokov. V popredí je mladý džezový bubeník Andrew Neyman (Miles Teller), ktorý si prechádza ťažkou skúškou pod tvrdým vedením svojho profesora Terenca Fletchera (J. K. Simmons). Najmä v spojitosti so starším Simmonsom sa opäť špekuluje o hereckých cenách. MFF Bratislava film opäť zaradil do sekcie Panoráma.

Nielen americké filmy ponúkajú výnimočné výkony – pozornosť si iste zaslúžia aj Tilda Swinton, Chris Evans či John Hurt v apokalyptickom sci-fi kórejského majstra žánroviek Bonga Joon-hoa. Alebo enfant terrible francúzskej literatúry Michel Houellebecq, ktorý v snímke Únos Michela Houellebecqa stvárnil sám seba vo víre fiktívneho výkladu jeho skutočného zmiznutia počas knižného turné. Kompletný program 16. ročníka MFF Bratislava, ktorý sa uskutoční od 7. do 14. novembra, ukrýva filmových lákadiel ešte oveľa viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #MFF Bratislava #Birdman #Foxcatcher #Snowpiercer