Slovenské kiná chystajú nové dávky českého humoru

Málo filmov, málo zábavy. Tak to bolo vlani so slovenskou kinematografiou. Ale ani v tých úrodnejších rokoch na Slovensku nevzniká veľa komédií. Kým v Česku, tam je to jeden z najfrekventovanejších žánrov. A divácky najpríťažlivejších, veď aj vlani bola najnavštevovanejšou snímkou tamojších kín domáca komédia Ženy v pokušení. Takže neprekvapí, že na Slovensko sa z Česka chystajú najmä komédie. A najmä tie, ktoré v sobotu získali nominácie na Českého leva.

08.02.2011 10:00
Anna Geislerová a Martin Myšička stvárňujú... Foto:
Anna Geislerová a Martin Myšička stvárňujú rodičovský pár vo filme Občiansky preukaz.
debata

V komédii Občiansky preukaz, ktorá bude mať premiéru už tento štvrtok, účinkujú aj slovenskí herci Lukáš Latinák, Matej Landl či Juraj Nvota. Slovensko sa zároveň na projekte koprodukčne podieľalo. Príbeh filmu sa odohráva v časoch normalizácie a je postavený ako sled zábavných scénok s občasnými prienikmi ťaživejších tónov. Tak, ako to diváci poznajú z filmov scenáristu Petra Jarchovského. V tomto prípade sa opäť inšpiroval literárnou predlohou Petra Šabacha, ale tentoraz spolupracoval s režisérom Ondřejom Trojanom, nie s Janom Hřebejkom.

Rebelanti z krajiny pionierskych šatiek
Hrdinami Občianskeho preukazu sú pubertiaci. Kamaráti, ktorí si vyberajú svoj podiel radostí i starostí. Zbožňujú západnú muziku, nosia rifle, majú dlhé vlasy, porušujú vtedajšie predstavy o dobrých mravoch. Sú to jednoducho mladíci, ktorí sa chcú odlíšiť od tých ustráchaných, prispôsobivých, zlomených, nudných, a zároveň vzdorujú otravným ideologickým dozorcom. „Je to príbeh jednej partie, ktorá rebeluje vlastne proti svojej vôli, len preto, že má rada iné hodnoty ako generácia ich fotrov a matiek,“ vyhlásil režisér Trojan.

Pre Petra Jarchovského je Občiansky preukaz presvedčivým obrazom normalizačnej doby, tak, ako si ju sám pamätá. „Vznikal nie zo sentimentu, ale z vnútornej potreby ukázať mizériu onej doby, dospievanie v neslobode, na ktorú sme dnes ochotní zabúdať. Cítili sme s režisérom potrebu vyrozprávať príbeh našej generácie generácii našich synov a dcér. Pokúsili sme sa nič neprikrášľovať a zároveň nementorovať a nepoučovať,“ vysvetlil Jarchovský.

Slovenská kuriozita pohľadom Češky
So Slovenskom súvisí aj dokumentárny film Nesvadbovo. Nielen česko-slovenským koprodukčným zázemím, ale predovšetkým tým, že sa odohráva v obci Zemplínske Hámre. Diváci sa na udalostiach v tejto dedine isto zasmejú, ale môže to byť smiech premiešaný s údivom, odporom a pocitmi trápnosti.

Česká režisérka Erika Hníková mala dobrý dôvod na to, aby sa s kamerou vydala na východ Slovenska. V Zemplínskych Hámroch je totiž starosta, ktorý robí všetko pre to, aby sa jeho košiar rozrástol o nové ovečky. A robí to dosť nekonvenčne. Do miestneho rozhlasu vysiela úderné kázne o potrebe partnerského spolužitia muža a ženy, ponúka finančnú odmenu mladým, ktorí vstúpia do manželstva a splodia dieťa, a napokon zorganizuje tanečnú zábavu pre nezadaných, s nádejou, že sa niektorí dajú dokopy.

Je to celé bizarné, a zdá sa, že Hníkovú najviac zaujíma práve tá bizarnosť. Nesvadbovo je situačný dokument, ktorý ťaží predovšetkým z nevšednej angažovanosti mačovsky tepaného starostu. Slovenská premiéra snímky, ktorá má tiež nomináciu na Českého leva, bude 31. marca.

O rekordéroch a filmároch
Zaujímavú divácku skúsenosť sľubuje komédia Největší z Čechů, ktorá sa do slovenských kín dostane už 24. februára. Nakrútil ju režisér Robert Sedláček a jej hrdinom je Režisér. Tvorca kritikou uznávaných, ale divácky nie veľmi úspešných filmov. Cíti sa nedocenený a na svoj vytúžený projekt nedostal štátny grant, takže sa dá zlákať ponukou agentúry, ktorá si objednáva film o rekordéroch najrozličnejšieho zamerania. Zadanie znie: „Chcem, aby ste ich portrétovali ako ľudí, choďte do hĺbky.“

Sedláček pracoval s profesionálnymi hercami aj s rekordérmi, ktorí stvárňujú samých seba, a špeciálnymi hosťami sú Jan Hřebejk, Aňa Geislerová a Wabi Daněk. Jeho komédia získala sedem nominácií na Českého leva a do kín vstupuje so sloganom film o tom, ako sa žije filmárom a rekordmanom v Čechách.

Bude aj domáca
Do leta sa v slovenských kinách objavia ešte dve české snímky. Prvá je, ako inak, komédia a volá sa Rodinka. Druhá má názov V perine a je to muzikálová rozprávka v 3D formáte. Oba filmy spája to, že ich trailer vzbudzuje rozpaky. A kým sa ukážu v plnej kráse, predbehne ich s premiérou nová komédia zo slovenskej produkcie. Už koncom marca diváci spoznajú, aké to je, keď Mŕtvola musí zomrieť v réžii Jozefa Paštéku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba